Rybí filé s kuskusem a pečenou zeleninou

20.12.2017

Protože už se blíží pomalu a jistě Vánoce, napadlo mě, že vám dám recept na nějaké jídlo s rybou. Já jsem sice použila rybí filé, nicméně nic vám nebrání použít jakoukoliv jinou rybu. Tento recept je velmi rychlý a jednoduchý, takže pokud vám zbude po vánocích kousek ryby a budete si k němu dát něco jiného než bramborový salát, tak můžete vyzkoušet právě tento recept.

Suroviny

  • 150g rybího filé
  • 30g Gervais Lightlife
  • 200g brokolice
  • 80g brambor
  • 30g celozrnného kuskusu
  • 20g brusinek
  • citronová kůra
  • 1 stroužek česneku
  • mletý kmín, mletá paprika
  • sůl, pepř


Postup

Nejprve smíchejte žervé s citronovou kůrou, pepřem a utřeným stroužkem česneku. Filé osolte, opepřete, posypejte mletou paprikou, kmínem a potřete žervé.

Brambory a brokolici nakrájejte na menší kusy. Brambory krátce povařte v osolené vodě. Brokolici osolte, opepřete a společně s brambory dejte na plech. Rybí filé zabalte do alobalu a společně pečte na 180°C asi 30min.

Mezitím promíchejte kuskus se solí, pepřem, brusinkami, kari a zalijte vodou podle návodu. Nechte odstát. Kuskus smíchejte s pečenými brambory a brokolicí a podávejte s filé.


Tipy

  • Do kuskusu můžete přimíchat čerstvou mátu.
  • Rybu můžete použít podle vlastní chuti. Můžete použít pstruha, nějaký druh bílé ryby nebo lososa.
  • Podávejte s kouskem citrónu. 
  • Pokud nemáte česnek příliš rádi, nemusíte ho do žervé přidávat. 
  • Do kuskusu nebo žervé můžete přimíchat čerstvé nebo sušené bylinky.
  • Pokrm můžete podávat s lžící řeckého jogurtu.
  • Je vhodné zabalit rybu do alobalu, aby nepustila šťávu do brambor a brokolice a chutě se správně rozvinuly.
  • Velmi doporučuji kombinaci kuskusu, brusinek a pečené zeleniny. 
  • Do kuskusu můžete přimíchat lžíci olivového oleje.
  • Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B a provitamín A a D. Je nabitá také minerálními látkami - železem, vápníkem, draslíkem a hořčíkem. Pomáhá tak v boji proti chudokrevnosti, podporuje činnost svalů, srdce a nervů a působí preventivně proti stárnutí, rakovině, zavodnění a vysokému krevnímu tlaku. Vláknina v brokolici podporuje trávení, snižuje cholesterol v krvi a působí preventivně proti vážných střevním onemocněním.

  • Počet porcí: 1
  • Energetická hodnota: 2032kJ