Rybí filé s kuskusem a pečenou zeleninou
20.12.2017
Protože už se blíží pomalu a jistě Vánoce, napadlo mě, že vám dám recept na nějaké jídlo s rybou. Já jsem sice použila rybí filé, nicméně nic vám nebrání použít jakoukoliv jinou rybu. Tento recept je velmi rychlý a jednoduchý, takže pokud vám zbude po vánocích kousek ryby a budete si k němu dát něco jiného než bramborový salát, tak můžete vyzkoušet právě tento recept.

Suroviny
- 150g rybího filé
- 30g Gervais Lightlife
- 200g brokolice
- 80g brambor
- 30g celozrnného kuskusu
- 20g brusinek
- citronová kůra
- 1 stroužek česneku
- mletý kmín, mletá paprika
- sůl, pepř
Postup
Nejprve smíchejte žervé s citronovou kůrou, pepřem a utřeným stroužkem česneku. Filé osolte, opepřete, posypejte mletou paprikou, kmínem a potřete žervé.
Brambory a brokolici nakrájejte na menší kusy. Brambory krátce povařte v osolené vodě. Brokolici osolte, opepřete a společně s brambory dejte na plech. Rybí filé zabalte do alobalu a společně pečte na 180°C asi 30min.
Mezitím promíchejte kuskus se solí, pepřem, brusinkami, kari a zalijte vodou podle návodu. Nechte odstát. Kuskus smíchejte s pečenými brambory a brokolicí a podávejte s filé.
Tipy
- Do kuskusu můžete přimíchat čerstvou mátu.
- Rybu můžete použít podle vlastní chuti. Můžete použít pstruha, nějaký druh bílé ryby nebo lososa.
- Podávejte s kouskem citrónu.
- Pokud nemáte česnek příliš rádi, nemusíte ho do žervé přidávat.
- Do kuskusu nebo žervé můžete přimíchat čerstvé nebo sušené bylinky.
- Pokrm můžete podávat s lžící řeckého jogurtu.
- Je vhodné zabalit rybu do alobalu, aby nepustila šťávu do brambor a brokolice a chutě se správně rozvinuly.
- Velmi doporučuji kombinaci kuskusu, brusinek a pečené zeleniny.
- Do kuskusu můžete přimíchat lžíci olivového oleje.
- Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B a provitamín A a D. Je nabitá také minerálními látkami - železem, vápníkem, draslíkem a hořčíkem. Pomáhá tak v boji proti chudokrevnosti, podporuje činnost svalů, srdce a nervů a působí preventivně proti stárnutí, rakovině, zavodnění a vysokému krevnímu tlaku. Vláknina v brokolici podporuje trávení, snižuje cholesterol v krvi a působí preventivně proti vážných střevním onemocněním.
- Počet porcí: 1
- Energetická hodnota: 2032kJ