Rýžová kaše s karamelizovanými meruňkami

18.10.2017

I když se nejedná o snídani plnou bílkovin a vlákniny, myslím, že jednou za čas bychom si ho mohli dopřát. Řeč je o rýžové kaši, kterou snad každý z vás dobře zná. Především v chladnějších ránech hezky zahřeje a rychle se stráví. Dneska vám dám recept, jak si ji jednoduše můžete připravit za pomocí rýžovaru. Samozřejmě, že stejný recept můžete použít i pro vaření v rendlíku.

Suroviny

  • 50g jasmínové rýže
  • 350ml polotučného mléka
  • 2 lžičky cukru
  • 70g meruněk

Postup

Jasmínovou rýži nasypte do mísy rýžovaru a zalijte vodou tak, aby voda dosahovala asi 1cm nad rýži. Vařte asi 7 min. Pak přidejte mléko a nechte vařit, dokud nedosáhnete požadované hustoty kaše. Pokud není rýže ještě dostatečně měkká, můžete ji nechat prohřívat (režim Warm). Nakonec kaši podle chuti oslaďte.

V kastrůlku nechte provařit nakrájené meruňky se lžičkou cukru. Meruňky po chvíli pustí šťávu. Pokud ne, můžete přidat trochu vody, aby se vám nepřipekly.


Tipy

  • I když vařím kaši v rýžovaru, obvykle ji několikrát během vaření promíchám, aby se mi nelepila naspod nádoby.
  • Do kaše můžete přidat místo klasického cukru, med, vanilkový cukr nebo libovolný sirup.
  • Ovoce můžete zvolit podle sezóny.
  • Pokud nechcete použít tolik mléka, můžete část nahradit vodou.
  • Místo klasického mléka můžete použít mléko sójové, kokosové, rýžové, mandlové nebo ovesné.
  • Meruňky jsou bohatým zdrojem draslíku, železa a mědi. Díky tomu slouží k prevenci proti chudokrevnosti a pomáhají při regeneraci organizmu, soustředění a únavě. Najdete v nich také vitamín C a privitamín A, které chrání před poškozením volnými radikály a působí blahodárně na kvalitu zraku a pokožky a podporují činnost imunitního systému. Navíc vláknina, která je v meruňkách obsažená, vám pomůže zlepšit peristaltiku střev a snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi.

  • Počet porcí: 1
  • Energetická hodnota: 1 796kJ