Rýžová kaše s karamelizovanými meruňkami
18.10.2017
I když se nejedná o snídani plnou bílkovin a
vlákniny, myslím, že jednou za čas bychom si ho mohli dopřát. Řeč je o rýžové
kaši, kterou snad každý z vás dobře zná. Především v chladnějších ránech hezky zahřeje a rychle se stráví. Dneska vám dám recept, jak si ji
jednoduše můžete připravit za pomocí rýžovaru. Samozřejmě, že stejný recept
můžete použít i pro vaření v rendlíku.

Suroviny
- 50g jasmínové rýže
- 350ml polotučného mléka
- 2 lžičky cukru
- 70g meruněk
Postup
Jasmínovou rýži nasypte do mísy rýžovaru a zalijte vodou tak, aby voda dosahovala asi 1cm nad rýži. Vařte asi 7 min. Pak přidejte mléko a nechte vařit, dokud nedosáhnete požadované hustoty kaše. Pokud není rýže ještě dostatečně měkká, můžete ji nechat prohřívat (režim Warm). Nakonec kaši podle chuti oslaďte.
V kastrůlku nechte provařit nakrájené meruňky se lžičkou cukru. Meruňky po chvíli pustí šťávu. Pokud ne, můžete přidat trochu vody, aby se vám nepřipekly.
Tipy
- I když vařím kaši v rýžovaru, obvykle ji
několikrát během vaření promíchám, aby se mi nelepila naspod nádoby.
- Do kaše můžete přidat místo klasického cukru,
med, vanilkový cukr nebo libovolný sirup.
- Ovoce můžete zvolit podle sezóny.
- Pokud nechcete použít tolik mléka, můžete část
nahradit vodou.
- Místo klasického mléka můžete použít mléko sójové, kokosové, rýžové, mandlové nebo ovesné.
- Meruňky jsou bohatým zdrojem draslíku, železa
a mědi. Díky tomu slouží k prevenci proti chudokrevnosti a pomáhají při
regeneraci organizmu, soustředění a únavě. Najdete v nich také vitamín C a
privitamín A, které chrání před poškozením volnými radikály a působí blahodárně
na kvalitu zraku a pokožky a podporují činnost imunitního systému. Navíc
vláknina, která je v meruňkách obsažená, vám pomůže zlepšit peristaltiku střev
a snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi.
- Počet porcí: 1
- Energetická hodnota: 1 796kJ