Salát Nicoise

02.08.2016

Salát Nicoise je jeden z klasických salátů. Pochází z Francie, a proto ho vyslovujte správně jako [nysuaz]. Pokud se letos v létě nevydáte kvůli bezpečnosti na francouzské pobřeží a raději zůstanete v Čechách nebo na Slovensku na chalupě nebo chatě, připravte si aspoň tento trochu vydatnější salát, který vás příjemně zasytí na procházku.

Suroviny

  • ledový salát
  • cherry rajčata
  • 1 brambor
  • 1 vejce
  • 80g konzerva tuňáka
  • hrstka fazolek
  • černé olivy

Dresink

  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • ančovička
  • 2 lžičky cukru
  • sůl, pepř

Postup

Nejprve si připravte dresink. V kastrůlku svařte balzamikový ocet s cukrem. Směs nechte vychladnout. Uvařte si brambor i se slupkou. Nakrájejte ho na čtvrtiny nebo osminy. Uvařte vejce na tvrdo. Fazolky lehce spařte ve vroucí vodě. Ledový salát očištěte a natrhejte ho na menší kusy. Cherry rajčata rozpulte. Teď už stačí jen smíchat všechnu zeleninu dohromady, přidat k ní konzervu tuňáka a vše promíchat se solí, pepřem, balzamikovým dresinkem smíchaný s nasekanou ančovičkou a olivovým olejem.


Tipy

  • Ančovička je dost slatá, proto pozor se solí.
  • Salát můžete připravit i s opečeným čerstvým tuňákem.
  • Pro přípravu salátu vybírejte spíše menší brambory.
  • Větší efekt uděláte, pokud uvaříte zastřené vejce.
  • Dresink můžete rozšířit také o stroužek česneku nebo dijonskou hořčici.
  • Salát pochází z jihofrancouzského letoviska Nice.

    • Energetická hodnota: 1 698kJ
    • Počet porcí: 1