Salát s pečenými tvarůžky
10.04.2021
Sotva venku začalo trochu svítit sluníčko, už jsem dostala chuť na salát. Je pravda, že nejlépe je dělat si saláty v létě, kdy je spousta zeleniny, a tak si klidně schovejte tento recept do šuplíku, než se trochu více oteplí. Pokud máte občas chuť na smažený sýr, ale řešíte množství tuku, který obvykle sýry obsahují, zvolte tvarůžky! Pokud vám jejich aroma nevadí, pak si myslím, že tvarůžky v trojobalu jsou skvělou alternativou tvrdých sýrů.

Suroviny
- směs listových salátů
- 100g tvarůžků
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 rajče
- 1 bílek
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 1 menší mrkev
- 60g celozrnné bagety
- 1 lžička olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
Troubu předehřejeme na 200°C. Tvarůžky obalíme v bílku a lahůdkovém droždí a rozložíme na plech, na který dáme pečicí papír. Pečeme dozlatova. Stačí jen pár minut, aby se tvarůžky příliš nerozpustily.
Mezitím smícháme salát s nastrouhanou mrkví, případně další zeleninou, osolíme, opepříme a přidáme dresink připravený z hořčice, medu a lžičky oleje.
Podáváme s rozpečenou celozrnnou bagetou.
Tipy
- Jako základ salátu zvolte libovolnou sezónní zeleninu.
- Můžete přidat dresink z řeckého jogurtu, z octu a cukru nebo zakápnout zeleninu pár kapkami citronové šťávy.
- Salát můžete posypat opraženými semínky nebo oříšky.
- Tvarůžky můžete také obalit klasicky ve vajíčku, mouce a strouhance. Chtěla jsem vám jen představit odlehčenou variantu.
- Místo celozrnné bagety můžete přidat do salátu kuskus, quinou, opečené brambory nebo batáty.
- Energetická hodnota: 2 057kJ
- Počet porcí: 1 porce