Šetrnost v kuchyni
Jak už jsem psala v článku o výživě v roce 2017, žhavým trendem v kuchyni bude šetrnost. Dříve se lidé zajímai o správné třízení odpadu, aby se z domácnosti zbytečně nevyhazoval na skládku, ale aby se suroviny znovu použily. Teď se zájem o životní prostředí posunul ještě dál a lidem půjde také o to, aby zbytečně nekupovali potraviny, které nespotřebují a aby je maximálně využili.
Abych se přiznala, tak nad takovým způsobem stravování a zpracování potravy jsem zatím příliš nepřemýšlela. Obecně se snažím třídit aspoň papír, plast a sklo. Chodím nakupovat raději častěji, aby se mi doma nekupily potraviny, které nestihnu spotřebovat, a pokud se nějaké takové v ledničce nachází, tak se je obvykle snažím spotřebovat. Horší je to však s potravinami s dlouhou záruční dobou, na které občas zapomenu, a když už si na ně vzpomenu, tak je lepší je hodit raději do odpadkového koše než do břicha. Také s ovocem nebo zeleninou to občas neodhadnu a buď koupím větší množství, které nespotřebuju a zplesniví, nebo koupím špatný kus, který po pár dnech odejde málem po svých z ledničky.
Někteří šetrnost v kuchyni nemusí příliš řešit, jelikož se stala každodenní součástí jejich fungování v kuchyni. Kupují jen to, co spotřebují a mají perfektní přehled o tom, co mají doma ve spíži a v ledničce. Pro ty ostatní mám pár rad, jak nad šetrností vyzrát.
Řád ve spíži
Je dobré mít přehled o tom, jaké potraviny máte doma. Je vhodné nemít věci rozházené různě po spíži, ale zavést si takový systém, abyste věděli, kolik a jakých surovin máte, co je potřeba dokoupit nebo naopak neotevírat další balení, když už máte jedno rozbalené. Když si správně rozložíte potraviny v lednici, nestane se, že se vám nějaké balení roztrhne, nebo že se vám ovoce navzájem obije. Především, když nemáte v kuchyni tolik místa, je dobré zavést takový řád, abyste měli každodenně používané potraviny po ruce. Pokud otevřete balení, tak se snažte neprotrhnout datum spotřeby, abyste věděli, do kdy je potřeba daný výrobek sníst a pravidelně potraviny kontrolujte, abyste měli přehled o tom, které je vhodné zpracovat dřív. Pokud se některým blíží jejich datum spotřeby nebo máte ve spíži ovoce, které se brzo zkazí, zkonzumujte je přednostně. Vyhnete se tak jejich vyhození.
Čerstvé bylinky
U vaření velmi ráda používám čerstvé bylinky. Mají svoji nezaměnitelnou chuť, která se s jejich sušenou verzí často nedá srovnat. Sušené koření je dobré mít vždy po ruce, protože se jen málokdy zkazí, nicméně pokud si koupíte bylinky čerstvé už natrhané, pak velmi rychle obvykle zvadnou. Lepší alternativou je pořídit si několik květináčů s bylinkami, které budete mít vždy po ruce bez ohledu na to, zda je využijete hned, nebo až za týden. Další koření, které je možné si vypěstovat v domácích podmínkách, je například chilli. Pěstujete doma ještě něco jiného? Napište mi do komentářů.

Maximální využití potravin
České domácnosti vyhazují velké množství potravin. Velkou část tvoří samozřejmě prošlé potraviny a zkažené ovoce a zelenina. Nicméně i ty potraviny, které se dají využít, lidé často zbytečně vyhodí. Vezměte si například takové kuře. Z něj můžete využít kuřecí prsa, stehna a zbytek kuřete využít na přípravu vývaru. Povadlou mrkev, celer nebo brambory můžete povařit a přichystat z nich pyré. Pokud máte doma ovoce, které je nutné brzo spotřebovat, připravte si koktejl, marmeládu nebo pyré. Máte doma starší pečivo? Připravte si žemlovku, krutony nebo ho použijte k přípravě strouhanky nebo k zahuštění omáčky.
Recyklování
Házíte odpad z kuchyně a celé domácnosti do jednoho koše? Tak to teda ne! V domácnosti by ideálně měly být čtyři nádoby: na smíšený odpad, na plasty, na papír, a na sklo; případně na organický odpad, pokud máte možnost kompostovat. Můžete si pořídit buď čtyři oddělené odpadkové koše (nejlépe do kuchyně, kde je produkováno nejvíce odpadu) nebo oddělené koše (vestavěné přímo do skříňky). Pokud máte malý byt, využijte prostoru na chodbě nebo v předsíni, kde můžete koše umístit.
Plánování
I když mnoho lidí nepřemýšlí příliš o tom, co budou mít večer k večeři, a kolik toho spotřebují přes víkend, nedochází jim, kolik by toho ve skutečnosti ušetřili. Pokud budete více plánovat, co o víkendu uvaříte, co sníte na večeři a na snídani, budete mít větší přehled o tom, kolik potravin potřebujete koupit. Navíc se můžete předzásobit a ušetříte čas a koupíte jen tolik, kolik toho skutečně spotřebujete. To platí i o samotném nakupování. Samozřejmě, že doma nevymyslíte vše a že vás nějaké věci napadnout přímo v obchodě, nicméně pokud si vytvoříte nákupní lístek, pak vám v košíku neskončí příliš mnoho zbytečností. Pokud si navíc promyslíte i množství, které budete zhruba potřebovat, například kilo mandarinek, ale jen potřebné množství. Při vytváření nákupního seznamu samozřejmě nezapomeňte nakouknout do spíše a lednice, ať víte, co je potřeba koupit a co už máte. Sledujte i to, co vyhazujete. Podle toho získáte představu, čeho kupujete nadbytek.

Skladování
O skladování bych ráda věnovala samostatný článek, nicméně i způsob stravování rozhoduje o tom, jak dlouho vám koupená potravina vydrží. Je nutné rozlišit, které potraviny jsou vhodné skladovat v lednici, v mražáku, ve spíži a které v běžné pokojové teplotě. Pokud například víte, že některé věci nestihnete spotřebovat, můžete je dát do mražáku (maso, pečivo, polévky, koláče, ovoce, zbytky od oběda), popřípadě je konzervovat (ovoce, zelenina). Co se skladování týče, je vhodné dodržet i separátní skladování potravin, které by se například mohly vzájemně ovlivnit. Aromatické sýry nebo jiné kořeněné potraviny raději skladujte v oddělených nádobách. Stejně tak neutrální potraviny neskladujte otevřené, aby do sebe neměly možnost nasáknout jiné chutě. Pozornost věnujte i skladování potravin, které můžou žluknout, oschnout nebo se zkazit. Pokud omezíte přísun vzduchu k těmto potravinám, prodloužíte dobu, po kterou vydrží poživatelné. Mouku, cukr a podobné potraviny je také vhodnější skladovat v uzavřených nádobách než v originálních obalech, zamezíte tak vzniku plísní a výskytu škůdců.
Restaurace
Stává se vám, že toho v restauraci na talíři necháte mnohem víc, než jste mysleli? V tom případě si nechte zbytky zabalit a spotřebujte je večer nebo na druhý den. Objednávejte si postupně. Raději si objednejte polévku a hlavní chod najednou a dezert si objednejte až po hlavním jídle, kdy budete vědět, zda na něj ještě máte chuť a místo v žaludku. Nemáte rádi nějakou složku z jídla, které jste si objednali? Upozorněte na to obsluhu. Obvykle není tak velký problém nějakou potravinu z jídla odstranit, pokud se nejedná o předem připravený pokrm. Nedojíte nějaké jídlo? Zkuste se zeptat svých spolustolovníků, zda nemají chuť vaše jídlo také ochutnat.
Bez obalu
Přemýšleli jste někdy o tom, kolik obalů vyhodíte? Pokud chcete omezit množství vyhozených sáčků, igelitových tašek a obalů, začněte u toho, že si koupíte igelitové sáčky pro skladování potravin, které můžete omýt a znovu použít. Dále můžete využít svůj batoh a znovu použitelné nákupní tašky místo igelitových tašek pro nákup. V dnešní době vznikají obchody, které nabízí nakupování surovin bez obalu. Přinesete si tak svoji nádobu a koupíte si potřebné množství. Příkladem je Bezobalu. Přenášíte často potraviny a připravená jídla v igelitových sáčcích? Kupte si raději boxy, které snadno umyjete a můžete použít znovu. Potravinové boxy navíc zamezí poškození potravin a jídla při přenosu.

Sezónní potraviny
Dostali jste chuť uprostřed zimy na salát z ledového salátu, čerstvých rajčat a okurek? Raději si nechte zajít chuť a připravte si grilovanou kořenovou zeleninu, salát z mrkve a jablek, pyré z červené řepy nebo kysané zelí. Sezónní zelenina a ovoce je nejen levnější než ta, která není právě v sezóně, ale především obsahuje mnohem více vitamínů a minerálů, než nazelenalá rajčata nebo pobledlé salátové okurky. Zima není příliš bohatá na sezónní ovoce a zeleninu, proto je také vhodné se na zimu připravit a už v létě zamrazit, nasušit, připravit si kompot nebo čalamádu z nadbytku čerstvého ovoce a zeleniny.
Jak moc doba dbáte na šetrnost vy? Třídíte odpad? Kolik odpadu denně odchází z vaší domácnosti? Máte přehled o tom, kolik toho máte doma a kolik toho skutečně spotřebujete? Napište mi do komentářů o vaší zkušenosti s šetrnosti.