Shakshuka
09.12.2019
Shakshuka je moje oblíbené jídlo, které si teď dělám jednou týdně. Naučila jsem se ho od svého bývalého přítele Izraelce. Je vydatné a přitom lehké, protože kromě vajíček, které vás zasytí, obsahuje jen spoustu zeleniny, která je navíc podušená, a tak i pro ty, kteří do sebe zrovna čerstvou zeleninu nedostanou, je tento pokrm výbornou variantou. Navíc díky použitému koření krásně voní.

Suroviny
- 2 vejce
- 200g rajčat
- polovina cibule
- 100g papriky
- 1 stroužek česneku
- 1 KL řepkového oleje
- hrstka petrželové nati
- mletá paprika, mletý kmín
- sůl, pepř
Postup
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na oleji. Přidejte nakrájená rajčata, prolisovaný stroužek česneku a na proužky nakrájenou papriku. Dochuťte solí, pepřem a přidejte mletou papriku a kmín. Rajčata poduste, dokud nezměknou.
Na závěr do omáčky rozklepněte vejce a přikryjte pánev pokličkou. Vajíčka nechte dojít podle chuti. Na závěr dochuťte pokrm solí a pepřem a posypejte najemno nakrájenou petrželkou.
Tipy
- Podávejte s celozrnnou bagetou nebo chlebem.
- Já mám ráda vajíčka uvařená naměkko, a tak nechávám žloutek tekutý a rozmíchám si ho pak do omáčky.
- Díky pokličky se vajíčka rychleji uvaří.
- Rajčata můžete spařit, zbavit slupky a semínek, nebo je nechat se slupkou i semínky
- V originálním receptu se do shakshuky přidává římský kmín.
- Místo petržele můžete posypat pokrm nakrájeným koriandrem nebo pažitkou.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat i chilli.
- Do shakshuky můžete přidat také parmezán, kozí sýr nebo balkánský sýr.
- Energetická hodnota: 1 284kJ (bez pečiva)
- Počet porcí: 1