Shakshuka

09.12.2019

Shakshuka je moje oblíbené jídlo, které si teď dělám jednou týdně. Naučila jsem se ho od svého bývalého přítele Izraelce. Je vydatné a přitom lehké, protože kromě vajíček, které vás zasytí, obsahuje jen spoustu zeleniny, která je navíc podušená, a tak i pro ty, kteří do sebe zrovna čerstvou zeleninu nedostanou, je tento pokrm výbornou variantou. Navíc díky použitému koření krásně voní.

  • 2 vejce
  • 200g rajčat
  • polovina cibule
  • 100g papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 KL řepkového oleje
  • hrstka petrželové nati
  • mletá paprika, mletý kmín
  • sůl, pepř

Postup

Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na oleji. Přidejte nakrájená rajčata, prolisovaný stroužek česneku a na proužky nakrájenou papriku. Dochuťte solí, pepřem a přidejte mletou papriku a kmín. Rajčata poduste, dokud nezměknou.

Na závěr do omáčky rozklepněte vejce a přikryjte pánev pokličkou. Vajíčka nechte dojít podle chuti. Na závěr dochuťte pokrm solí a pepřem a posypejte najemno nakrájenou petrželkou.


Tipy

  • Podávejte s celozrnnou bagetou nebo chlebem.
  • Já mám ráda vajíčka uvařená naměkko, a tak nechávám žloutek tekutý a rozmíchám si ho pak do omáčky.
  • Díky pokličky se vajíčka rychleji uvaří.
  • Rajčata můžete spařit, zbavit slupky a semínek, nebo je nechat se slupkou i semínky
  • V originálním receptu se do shakshuky přidává římský kmín.
  • Místo petržele můžete posypat pokrm nakrájeným koriandrem nebo pažitkou. 
  • Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat i chilli.
  • Do shakshuky můžete přidat také parmezán, kozí sýr nebo balkánský sýr.

  • Energetická hodnota: 1 284kJ (bez pečiva)
  • Počet porcí: 1