Směs listových salátů s pečenou řepou a parmazánovými hoblinami

09.11.2014

Pokud máte chuť na nějakou lehčí večeři, mám pro vás jeden tip. Co takhle využít receptu na pečenou řepu a udělat si salát? Kombinace parmazánu, červené řepy a medovo-hořčicového dresinku si jistě oblíbíte. Salát je plný vitamínů, které se budou hodit při boji s podzimními plískanicemi.

Suroviny

  • 300g směsi listových salátů
  • 500g červené řepy (viz recept)
  • 2 lžičky francouzské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • olivový oleje
  • slunečnicová semínka
  • 60g parmazánových hoblin
  • pepř

Postup

Předem si podle receptu připravíme pečenou řepu (bez cibule!) a necháme ji vychladnout. Dále si opereme listový salát. 

Na talíř naservírujeme řepu, na ni poklademe salát, posypeme hoblinami parmazánu a pokapame dresinkem, který si připravíme smícháním medu, citrónové šťávy, pepře, francouzské hořčice a olivového oleje.


Na závěr salát posypeme opraženými slunečnicovými semínky.


Tipy

  • Pokud je dresink příliš silný, zřeďte ho vodou.
  • Místo francouzské můžete použít jakoukoliv vaši oblíbenou hořčici.
  • Citrónovou šťávu můžete také zaměnit za balzamikový ocet. Ten je však o dost výraznější, proto použijte menší množství.
  • Směs salátů může být libovolná. Vhodná je například kombinace špenátu, polníčku nebo rukoly.
  • Dresink můžete přímo promíchat se salátem nebo jej jen lehce osolte, aby nebyl planý, a pak celý salát zakápnout dresinkem.
  • O řepě a jejich účincích na zdraví se můžete dočíst u předešlého receptu.

  • Energetická hodnota: 862kJ
  • Počet porcí: 4