Směs listových salátů s pečenou řepou a parmazánovými hoblinami
09.11.2014
Pokud máte chuť na nějakou lehčí večeři, mám pro vás jeden tip. Co takhle využít receptu na pečenou řepu a udělat si salát? Kombinace parmazánu, červené řepy a medovo-hořčicového dresinku si jistě oblíbíte. Salát je plný vitamínů, které se budou hodit při boji s podzimními plískanicemi.

Suroviny
- 300g směsi listových salátů
- 500g červené řepy (viz recept)
- 2 lžičky francouzské hořčice
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- olivový oleje
- slunečnicová semínka
- 60g parmazánových hoblin
- pepř
Postup
Předem si podle receptu připravíme pečenou řepu (bez cibule!) a necháme ji vychladnout. Dále si opereme listový salát.
Na talíř naservírujeme řepu, na ni poklademe salát, posypeme hoblinami parmazánu a pokapame dresinkem, který si připravíme smícháním medu, citrónové šťávy, pepře, francouzské hořčice a olivového oleje.
Na závěr salát posypeme opraženými slunečnicovými semínky.
Tipy
- Pokud je dresink příliš silný, zřeďte ho vodou.
- Místo francouzské můžete použít jakoukoliv vaši oblíbenou hořčici.
- Citrónovou šťávu můžete také zaměnit za balzamikový ocet. Ten je však o dost výraznější, proto použijte menší množství.
- Směs salátů může být libovolná. Vhodná je například kombinace špenátu, polníčku nebo rukoly.
- Dresink můžete přímo promíchat se salátem nebo jej jen lehce osolte, aby nebyl planý, a pak celý salát zakápnout dresinkem.
- O řepě a jejich účincích na zdraví se můžete dočíst u předešlého receptu.
- Energetická hodnota: 862kJ
- Počet porcí: 4