Špenátová omeleta
08.09.2018
Musím se přiznat, že po poslední návštěvě kavárny za účelem snídaně a voňavé kávičky si často ráno dělávám místo kaší a cereálií omeletu. Je to příjemná změna a musím říct, že mi sladké přes den ani tolik nechybí, jak jsem si vždycky myslela. Navíc do sebe dostanu o porci zeleniny navíc.

Suroviny
- 1 vejce
- 2 bílky
- 100g mraženého listového špenátu
- 50g cibule
- 1 stroužek česneku
- 80g jarní cibulky
- 60g celozrnného žitného chleba
- 1 lžička řepkového oleje
- 80g cherry rajčat
- sůl, pepř
Postup
Nejprve si nakrájejte cibuli na jemno a osmažte ji na oleji. V misce si smíchejte utřený stroužek česneku, vejce, bílky, sůl a pepř. Směs promíchejte.
Když je cibule osmahlá, přidejte špenát a nechte ho rozmrazit. Do pánve přidejte nakrájenou jarní cibulku a ihned zalijte vaječnou směsí. Směs nechte chvíli ztuhnout a nejlépe obracečkou postupně shrnujte do trojúhelníku. Když je omeleta hotová, přemístěte ji na talíř a podávejte s cherry rajčaty a žitným chlebem.
Tipy
- Nejlepší je nalít směs na polovinu pánvičky, abyste vytvořili hezčí omeletu.
- Já mám omeletu nejraději, když je uvnitř ještě trochu tekutá.
- Používejte co nejčerstvější vejce (nejlépe domácí).
- Pokud chcete připravit lehčí variantu, můžete použít 4 bílky.
- Místo špenátu můžete použít mražený hrášek. Ten nasypejte na cibulku a nechte rozmrazit. Pak přidejte jarní cibulku a vaječnou směs.
- V sezóně použijte raději špenát čerstvý.
- Jarní cibulku není potřeba přidávat, ale přidá chuť navíc. Cibulku můžete také použít k posypání omelety a nepřimíchávat ji do omelety.
- Do omelety můžete přidat chilli nebo mletou papriku.
- Omeletu můžete obohatit o sýr. Do směsi můžete přimíchat nastrouhaný parmezán nebo přidat mozzarellu light, hermelín Figura nebo trochu fety na omeletu při jejím skládání na pánvi.
- Další variantou této omelety je přidat k osmahlé cibuli nejprve nakrájené žampiony nebo jiné houby.
- Pokud jste masožravec, pak přidejte do vaječné směsi nakrájenou kvalitní šunku nebo kousek trhaného kuřecího masa od večeře.
- Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.
- Energetická hodnota: 1 644kJ
- Počet porcí: 1