Špenátová omeleta

08.09.2018

Musím se přiznat, že po poslední návštěvě kavárny za účelem snídaně a voňavé kávičky si často ráno dělávám místo kaší a cereálií omeletu. Je to příjemná změna a musím říct, že mi sladké přes den ani tolik nechybí, jak jsem si vždycky myslela. Navíc do sebe dostanu o porci zeleniny navíc.

Suroviny

  • 1 vejce
  • 2 bílky
  • 100g mraženého listového špenátu
  • 50g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 80g jarní cibulky
  • 60g celozrnného žitného chleba
  • 1 lžička řepkového oleje
  • 80g cherry rajčat
  • sůl, pepř

Postup

Nejprve si nakrájejte cibuli na jemno a osmažte ji na oleji. V misce si smíchejte utřený stroužek česneku, vejce, bílky, sůl a pepř. Směs promíchejte. 

Když je cibule osmahlá, přidejte špenát a nechte ho rozmrazit. Do pánve přidejte nakrájenou jarní cibulku a ihned zalijte vaječnou směsí. Směs nechte chvíli ztuhnout a nejlépe obracečkou postupně shrnujte do trojúhelníku. Když je omeleta hotová, přemístěte ji na talíř a podávejte s cherry rajčaty a žitným chlebem.


Tipy

  • Nejlepší je nalít směs na polovinu pánvičky, abyste vytvořili hezčí omeletu.
  • Já mám omeletu nejraději, když je uvnitř ještě trochu tekutá.
  • Používejte co nejčerstvější vejce (nejlépe domácí).
  • Pokud chcete připravit lehčí variantu, můžete použít 4 bílky.
  • Místo špenátu můžete použít mražený hrášek. Ten nasypejte na cibulku a nechte rozmrazit. Pak přidejte jarní cibulku a vaječnou směs.
  • V sezóně použijte raději špenát čerstvý.
  • Jarní cibulku není potřeba přidávat, ale přidá chuť navíc. Cibulku můžete také použít k posypání omelety a nepřimíchávat ji do omelety.
  • Do omelety můžete přidat chilli nebo mletou papriku.
  • Omeletu můžete obohatit o sýr. Do směsi můžete přimíchat nastrouhaný parmezán nebo přidat mozzarellu light, hermelín Figura nebo trochu fety na omeletu při jejím skládání na pánvi.
  • Další variantou této omelety je přidat k osmahlé cibuli nejprve nakrájené žampiony nebo jiné houby.
  • Pokud jste masožravec, pak přidejte do vaječné směsi nakrájenou kvalitní šunku nebo kousek trhaného kuřecího masa od večeře. 
  • Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.

  • Energetická hodnota: 1 644kJ
  • Počet porcí: 1