Šťavnaté kuřecí špízy s cuketou
28.08.2017
I když je léto za námi, grilovat můžete stále, a to třeba v troubě nebo na grilovací pánvi. V tomto receptu navíc spotřebujete cuketu, které je v tomto období všude spousta. Díky ní zůstane maso hezky šťavnaté. Mám pro vás navíc i tip na jednoduchý dresink, který si můžete připravit během chvíle.

Suroviny
- 110g kuřecích stehenních řízků
- 1 lžíce bílého jogurtu
- 110g cukety
- 40g cibule
- 1 stroužek česneku
- bylinky (tymián, rozmarýn, bazalka)
- sůl, pepř
- 120g mrkve
- 150g brambor
Dresink
- 50g bílého jogurtu řeckého typu
- 1 lžička Harissy
- 1/2 lžičky cukru
Postup
Nejprve si naložte kuřecí maso. Maso nakrájejte na velké kostky, přidejte k němu lžíci jogurtu, nasekané bylinky, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Nechte aspoň 1.5hod marinovat.
Cuketu si nakrájejte na tenké plánky. Lehce je osolte a opepřete. Každý kousek masa zamotejte do jednoho plátku. Obalené kousky masa napichujte na špejli a prokládejte cibulí. Nechte péct v troubě společně s brambory a mrkví do zlatova.
Brambory a mrkev nakrájejte na tenké plátky. Posypejte je bylinkami a rozložete na pečící papír. Nechte péct při 200°C asi 40 minut.
Podávejte s dresinkem, který si připravíte tak, že smícháte řecký jogurt s Harissou a trochou cukru.
Tipy
- Do cuketových plátků můžete zabalit buď kuřecí
stehenní maso, kuřecí prsa nebo libové vepřové maso.
- Stejným způsobem můžete připravit i
vegetariánské špízy. Stačí zaměnit maso za tofu, tempeh nebo halloumi.
- Díky cuketě a jogurtu bude maso křehké a
šťavnaté. Aby zůstalo maso křehké, můžete použít také citrónovou šťávu.
- Na špíz můžete použít také kousky paprik, cherry
rajčata nebo lilek. Slanině se ale raději vyhněte.
- Cibule můžete použít buď klasickou, nebo
červenou.
- Maso i brambory můžete lehce potřít olivovým
nebo řepkovým olejem.
- Pokud nemáte bylinky čerstvé, můžete použít
sušené.
- Brambory ani mrkev před pečením nesolte, aby
nezměkly.
- V případě, že používáte starší cuketu, můžete jí nechat "vypotit". Plátky cukety osolte a nechte z nich vytéct vodu. Pak je opláchněte.
- Cuketa je bohatá na provitamín A, který je
prospěšný játrům a dodává energii. Je rozpustný v tucích, a proto do každého
jídla obsahující cuketu přidejte aspoň trochu tuku. Cuketa se používá nejen pro
detoxikaci organizmu díky obsahu vlákniny a vody, ale přispívá také k zlepšení
trávení a odvodnění. Obsahuje také hořčík, vápník, ale i fosfor.
- Energetická hodnota: 1 876kJ
- Počet porcí: 1