Šťavnaté kuřecí špízy s cuketou

28.08.2017

I když je léto za námi, grilovat můžete stále, a to třeba v troubě nebo na grilovací pánvi. V tomto receptu navíc spotřebujete cuketu, které je v tomto období všude spousta. Díky ní zůstane maso hezky šťavnaté. Mám pro vás navíc i tip na jednoduchý dresink, který si můžete připravit během chvíle.

Suroviny

  • 110g kuřecích stehenních řízků
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 110g cukety
  • 40g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • bylinky (tymián, rozmarýn, bazalka)
  • sůl, pepř
  • 120g mrkve
  • 150g brambor

Dresink

  • 50g bílého jogurtu řeckého typu
  • 1 lžička Harissy
  • 1/2 lžičky cukru

Postup

Nejprve si naložte kuřecí maso. Maso nakrájejte na velké kostky, přidejte k němu lžíci jogurtu, nasekané bylinky, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Nechte aspoň 1.5hod marinovat.

Cuketu si nakrájejte na tenké plánky. Lehce je osolte a opepřete. Každý kousek masa zamotejte do jednoho plátku. Obalené kousky masa napichujte na špejli a prokládejte cibulí. Nechte péct v troubě společně s brambory a mrkví do zlatova.

Brambory a mrkev nakrájejte na tenké plátky. Posypejte je bylinkami a rozložete na pečící papír. Nechte péct při 200°C asi 40 minut.

Podávejte s dresinkem, který si připravíte tak, že smícháte řecký jogurt s Harissou a trochou cukru.


Tipy

  • Do cuketových plátků můžete zabalit buď kuřecí stehenní maso, kuřecí prsa nebo libové vepřové maso.
  • Stejným způsobem můžete připravit i vegetariánské špízy. Stačí zaměnit maso za tofu, tempeh nebo halloumi.
  • Díky cuketě a jogurtu bude maso křehké a šťavnaté. Aby zůstalo maso křehké, můžete použít také citrónovou šťávu.
  • Na špíz můžete použít také kousky paprik, cherry rajčata nebo lilek. Slanině se ale raději vyhněte.
  • Cibule můžete použít buď klasickou, nebo červenou.
  • Maso i brambory můžete lehce potřít olivovým nebo řepkovým olejem.
  • Pokud nemáte bylinky čerstvé, můžete použít sušené.
  • Brambory ani mrkev před pečením nesolte, aby nezměkly.
  • V případě, že používáte starší cuketu, můžete jí nechat "vypotit". Plátky cukety osolte a nechte z nich vytéct vodu. Pak je opláchněte.
  • Cuketa je bohatá na provitamín A, který je prospěšný játrům a dodává energii. Je rozpustný v tucích, a proto do každého jídla obsahující cuketu přidejte aspoň trochu tuku. Cuketa se používá nejen pro detoxikaci organizmu díky obsahu vlákniny a vody, ale přispívá také k zlepšení trávení a odvodnění. Obsahuje také hořčík, vápník, ale i fosfor.

  • Energetická hodnota: 1 876kJ
  • Počet porcí: 1