Těstovinový salát s tofu
27.10.2018
Nevím jak vy, ale já jsem si zvykla dávat do vývaru rýžové nudle. Nedávno jsem ale v obchodě narazila na rýžové těstoviny a také těstoviny do polévky. A tak mi to nedalo a vyzkoušela jsem je. Musím říct, že v podstatě nemají žádnou chuť, a tak je dobré k nim udělat nějakou omáčku. K tomuto salátu se chodí například tahini omáčka.

Suroviny
- 40g rýžových těstovin
- 150g brokolice
- 100g tofu
- 100g fazolových lusků
- 30g pórku
- hrstka vlašských ořechů
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky sójové omáčky
- bylinky
- sůl, pepř
Postup
Nejprve si dejte marinovat tofu. Marinádu připravte ze sójové omáčky, prolisovaného česneku, pepře a bylinek. Tofu je nejlepší marinovat přes noc.
Předehřejte troubu na 180°C. Na plech dejte pečicí papír a na něj rozložte brokolici. Osolte jí a nechte péct asi 20 minut. Dále uvařte těstoviny podle návodu. Na konci přidejte fazolky. Zeleninu společně s těstovinami dejte do mísy. Přidejte tofu, na kolečka nakrájený pórek a na konec hrstku vlašských ořechů.
Tipy
- Brokolici můžete uvařit také nad parou nebo společně s těstovinami a fazolkami.
- Tofu je lepší marinovat na kostičky nakrájené, aby nasáklo co nejvíce chuti.
- Pokud nechcete tofu marinovat, můžete si koupit přímo marinované tofu nebo ochucené.
- Bylinky použijte podle vlastní chuti, buď čerstvé nebo sušené, pokud nemáte. Já jsem použila tymián a oregano.
- Dresink můžete použít jogurtový nebo tahini omáčku (zde). Nebo můžete salát podávat teplý a přidat rajčatovou omáčku.
- Salát lze podávat teplý nebo studený.
- Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B a provitamín A a D. Je nabitá také minerálními látkami - železem, vápníkem, draslíkem a hořčíkem. Pomáhá tak v boji proti chudokrevnosti, podporuje činnost svalů, srdce a nervů a působí preventivně proti stárnutí, rakovině, zavodnění a vysokému krevnímu tlaku. Vláknina v brokolici podporuje trávení, snižuje cholesterol v krvi a působí preventivně proti vážných střevním onemocněním.
- Energetická hodnota: 1 935kJ
- Počet porcí: 1