Těstoviny s grilovanou brokolicí a kuřecím masem

29.02.2020

Je zima, a tak mám stále spíše než salát chuť na omáčky a kořenovou zeleninu. Pokud máte rádi těstoviny se smetanovou omáčkou, pak jistě oceníte i tuto lehčí variantu těstovin, kde jsem místo smetany použila jen mléko.

Suroviny

  • 100g kuřecího masa
  • 150g brokolice
  • 60g vaječných těstovin
  • 1 KL hladké mouky
  • 70ml polotučného mléka
  • 1 KL řepkového oleje
  • 1 KL hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • tymián, muškátový oříšek

Postup

Troubu předehřejte na 200°C. Brokolici omyjte a rozdělte na růžičky. Osolte jí a rozložte na pečící papír. Pečte asi 20 minut.

Mezitím si kuřecí prso osolte, opepřete, posypejte tymiánem, potřete hořčicí, stroužkem utřeného česneku a orestujte ho na pánvi společně s lžičkou oleje. Maso podlijte trochou vody a nechte dusit.

V misce smíchejte mléko s lžičkou mouky a zahustěte omáčku. Omáčku dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Nakonec do omáčky vmíchejte grilovanou brokolici.

Těstoviny uvařte podle  návodu a podávejte s omáčkou a masem.


Tipy

  • Grilovaná brokolice si zachová lépe své vlastnosti. Je křehká a šťavnatější. Brokolici můžete uvařit i v omáčce.
  • Kuřecí maso můžete nechat v celku nebo pokrájet na kostky. Celý kus masa bude ale šťavnatější.
  • Omáčku můžete podávat také s rýží, kuskusem nebo bramborovou kaší.
  • Pro lepší chuť můžete na závěr pokrm posypat trochou parmazánu.
  • Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B a provitamín A a D. Je nabitá také minerálními látkami - železem, vápníkem, draslíkem a hořčíkem. Pomáhá tak v boji proti chudokrevnosti, podporuje činnost svalů, srdce a nervů a působí preventivně proti stárnutí, rakovině, zavodnění a vysokému krevnímu tlaku. Vláknina v brokolici podporuje trávení, snižuje cholesterol v krvi a působí preventivně proti vážných střevním onemocněním.

  • Energetická hodnota: 1 951kJ
  • Počet porcí: 1