Těstoviny s grilovanou brokolicí a kuřecím masem
29.02.2020
Je zima, a tak mám stále spíše než salát chuť na omáčky a kořenovou zeleninu. Pokud máte rádi těstoviny se smetanovou omáčkou, pak jistě oceníte i tuto lehčí variantu těstovin, kde jsem místo smetany použila jen mléko.
Suroviny
- 100g kuřecího masa
- 150g brokolice
- 60g vaječných těstovin
- 1 KL hladké mouky
- 70ml polotučného mléka
- 1 KL řepkového oleje
- 1 KL hořčice
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
- tymián, muškátový oříšek
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Brokolici omyjte a rozdělte na růžičky. Osolte jí a rozložte na pečící papír. Pečte asi 20 minut.
Mezitím si kuřecí prso osolte, opepřete, posypejte tymiánem, potřete hořčicí, stroužkem utřeného česneku a orestujte ho na pánvi společně s lžičkou oleje. Maso podlijte trochou vody a nechte dusit.
V misce smíchejte mléko s lžičkou mouky a zahustěte omáčku. Omáčku dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Nakonec do omáčky vmíchejte grilovanou brokolici.
Těstoviny uvařte podle návodu a podávejte s omáčkou a masem.
Tipy
- Grilovaná brokolice si zachová lépe své vlastnosti. Je křehká a šťavnatější. Brokolici můžete uvařit i v omáčce.
- Kuřecí maso můžete nechat v celku nebo pokrájet na kostky. Celý kus masa bude ale šťavnatější.
- Omáčku můžete podávat také s rýží, kuskusem nebo bramborovou kaší.
- Pro lepší chuť můžete na závěr pokrm posypat trochou parmazánu.
- Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B a provitamín A a D. Je nabitá také minerálními látkami - železem, vápníkem, draslíkem a hořčíkem. Pomáhá tak v boji proti chudokrevnosti, podporuje činnost svalů, srdce a nervů a působí preventivně proti stárnutí, rakovině, zavodnění a vysokému krevnímu tlaku. Vláknina v brokolici podporuje trávení, snižuje cholesterol v krvi a působí preventivně proti vážných střevním onemocněním.
- Energetická hodnota: 1 951kJ
- Počet porcí: 1