Trendy ve výživě v roce 2017
Rok 2017 je tady a s ním i nové začátky. Ať už se zdravým životním stylem teprve začínáte, nebo už jste v něm jako ryba ve vodě, mám pro vás zajímavosti ze světa výživy, které se podle některých budou prosazovat v nadcházejícím roce. Tento obor se stejně jako řada jiných neustále rozvijí a stejně jako je to s módou, je každý rok trendem něco jiného.
Často si pročítám články na různých fitness blozích a v internetových magazínech, abych se dočetla, jaké novinky se zas objevily. Díky tomu jsem se například seznámila s chia semínkami, matcha tea nebo bezlepkovými potravinami. Co tedy bude trendem v roce 2017?
Kozí maso
Svou oblibu si má v roce 2017 získat kozí maso. Je dokonce prý nutričně výživnější než klasický hovězí steak. Navíc obsahuje velmi málo tuku, vyšší množství bílkovin a železa než většina ostatních druhů masa. Chutí se podobá například jehněčímu masu. Na kozí mléčné výrobky si někteří z nás už zvykli, tak jak to bude s kozím masem?

Šťáva z vodního melounu
Smoothie a ovocné a zeleninové šťávy půjdou v roce 2017 spíše do pozadí. Co však zůstane, je šťáva z vodního melounu. Je jasné, že tento trend se týká spíše letních měsíců, kdy bude šťáva sloužit jako zdroj osvěžení a nutričních látek (lykopen, přírodní cukry, citrulin). Melounová šťáva bude využívána jako nápoj po cvičení nebo jako alternativa k alkoholickým nápojům.

Polévky
Lidé už asi přišli na to, že prolívat se od rána do večera ovocnými smoothie není to pravé ořechové, a že kromě vitamínů a minerálů do sebe dostávají i nadměrné množství cukrů a energie. Z toho důvodu se v roce 2017 dostanou do popředí polévky, které díky zelenině obsahují velké množství vlákniny, jsou snadno stravitelné a mají podstatně menší energetickou hodnotu. Polévky budou alternativou k zeleninovým smoothie a navíc je tu i sociální aspekt, kdy polévku jíte pomalu po lžičkách z misky a nepijete ji z láhve. Polévky patří také do stále se rozšiřujícího se trendu minimalismu.

Kurkuma
Kořením roku 2017 bude kurkuma. Kurkuma bude součástí šťáv a čajů a bude se používat k obarvení těstovin. Kurkuma působí blahodárně proti zánětům a podporuje kognitivní funkce. Klasické latte bude nahrazeno jeho barevnými variantami obsahující právě kurkumu, tzv. Golden Latte (kurkuma, kokosový olej, zázvor, černý pepř, skořice, med, rostlinné mléko). Dalšími variantami pak bude laté s matcha tea, Smuft Latte (mořská řasa, citrón, zázvor, agáve), řepové latte (červená řepa, čokoláda, pomeranč) a dokonce černé latte (černá sezamová semínka, arašídy a mandle).

Šetrnost
U přípravy jídla se už lidé nebudou snažit jen o tom, aby jedli zdravěji nebo aby ušetřili peníze, ale také na to, aby spotřebovali, co nejméně jídla, vody a energie. Pokud si koupíte celé kuře, pak z něj můžete připravit kuřecí steak, upéct kuřecí stehna a zbytek použít k přípravě vývaru. Důležité je plánovat nákup tak, abyste spotřebovali vše a abyste nenechali potravinu projít datem spotřeby nebo aby se nezkazila. Žádné plýtvání. Trendem bude snižování potravinového odpadu a šetření životního prostředí (a tím také ušetření peněz).

Tuk už není tak špatný
Řada diet je založena na snížení množství tuku ve stravě. Rok 2017 přichází s odlišnou filozofií. Tuk už nebude strašákem, ale součást zdravého jídelníčku, a to v malém množství. Oblíbené budou především zdroje zdravých tuků, jako jsou olivy, ořechy nebo avokádo, ale také (kontroverzní) kokos nebo plnotučné mléčné výrobky. Velký návrat hlásí například klasické máslo, a to především jeho bio varianta. Jelikož vám stačí jen trocha na to, abyste uspokojili vaše chuťové buňky, a navíc jeho organická varianta neobsahuje žádné chemikálie. Díky zvýšenému příjmu tuků se tak do těla dostane více vitamínů E a A, které jsou rozpustné právě v tucích, a tělo má více energie a živin pro podporu funkce mozku.

Bush Foods
Éra sushi a sushi restaurací už zdá se dávno pominula. I když je o sushi stále zájem, nedá se považovat za trend. Co si naopak v roce 2017 ale získá značnou oblibu, je mořská řasa. Dalšími využívanými japonskými ingrediencemi budou v roce 2017 omáčka ponzu (citrusovo-sójová omáčka), miso nebo sezamový olej. Do popředí se dostane i pro nás zcela neznámá citrónová myrta, kakadu plum (zelená bluma) nebo semena akácie (Wattle Seed).

Vegetariánské těstoviny
Že jste nikdy neslyšeli pojem zoodles? Tak věřte, že v roce 2017 se s tímto pojmem budete setkávat čím dál častěji. Jedná se o nudle připravené z čerstvé cukety. Mezi vegetariány a vegany jsou oblíbené už nějakou dobu. Na řadu přijdou ale i další varianty zeleninových (bezlepkových) nudlí vyrobené například z cizrny, quinoy, sladkých brambor, ředkve, červené řepy nebo různých druhů luštěnin. A když jsem se zmiňovala o trendu mořských řas, tak nesmím opomenout ani nudle připravené z mořských řas (kelp noodles). Důvod přechodu od klasických těstovin je jednoduchý. Zeleninové těstoviny obsahují podstatně méně komplexních sacharidů a jsou nutričně bohatší. Navíc takové těstoviny můžete konzumovat obdobně jako ty klasické, a to s rajčatovou omáčkou, masovými koulemi nebo je používat jako součást asijských receptů místo rýžových nebo vaječných nudlí.

Rostlinné proteiny
Nejsem příznivcem proteinových prášků, nicméně ti, kteří je využívají, dostanou další možnost, a to rostlinné proteinové prášky, a to především slunečnicové. Na trhu již existuje řada vegetariánských variant, jako jsou proteiny připravené z rýže, hrášku nebo sóji. Ten slunečnicový se má těšit v roce 2017 větší a větší oblibě, jelikož je jednoduše stravitelný, bez laktózy a sóji, takže je vhodný jako součást většiny diet.

Trendy přichází a zase odchází. Je to stejné jako s módou. Chvíli jste in a za pár měsíců zase out. Je ale zajímavé sledovat, jak se svět výživy vyvíjí a s čím novým zase lidé přijdou. Do komentářů mi napište, jakému trendu příští rok nejspíše propadnete vy nebo co byste rádi zkusili a příště se můžete těšit na článek o trendech ve fitness v roce 2017!