Trhané kuřecí maso s rajčatovou omáčkou

05.09.2022

Kuřecí prsa nejsou zrovna nejšťavnatější, a tak je dobré je úplně nevysušit nebo si připravit jejich trhanou verzi. Díky kořeněné omáčce s bylinkami dostanou i neutrální kuřecí prsa výraznou chuť. Jako přílohu můžete zvolit těstoviny, jsou hotové během chvíle, které můžete pro zpestření promíchat s čerstvým špenátem.

Suroviny

  • 120g kuřecích prsou
  • 200g čerstvého špenátu
  • 100g těstovin
  • polovina cibule
  • 40g rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé oregáno
  • mletá paprika
  • 2 lžičky oleje
  • sůl, pepř

Postup

Kuře osolte, opepřete a orestujte na pánvi. Prsa vyjměte a na pánvi orestujte cibuli a stroužek česneku. Přidejte koření. Po chvíli přidejte rajčatový protlak. 

Přidejte orestovaná prsa, zalijte vodou a nechte podusit asi hodinu. Pak kuřecí prsa vyndejte a roztrhejte na vlákna, které zalijte omáčkou. 

Jako přílohu uvařte těstoviny. Na pánvi orestujte špenát. Osolte ho, opepřete, přidejte prolisovaný stroužek česneku a promíchejte s uvařenými těstovinami.


Tipy

  • Dejte pozor, aby kuře nebylo vysušené.
  • Využijte tento recept, pokud vám zbydou prsa z pečeného kuřete.
  • Místo vody můžete použít vývar. 
  • Pokud je rajčatový protlak příliš kyselý, omáčku doslaďte.
  • Bylinky jsou nejlepší čerstvé, ale pokud je nemáte, použijte sušené.
  • Můžete použí sladkou, pálivou nebo uzenou papriku.
  • Pokud použijete mražený špenát, použijte nejlépe listový.
  • Použít můžete protlak nebo sekaná rajčata.
  • Jako přílohu můžete zvolit (celozrnné) těstoviny, rýži nebo maso zavinout do tortilly.
  • Hotový pokrm můžete posypat nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
  • Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.

  • Energetická hodnota: 1 881 kJ
  • Počet porcí: 1