Trhané kuřecí maso s rajčatovou omáčkou
05.09.2022
Kuřecí prsa nejsou zrovna nejšťavnatější, a tak je dobré je úplně nevysušit nebo si připravit jejich trhanou verzi. Díky kořeněné omáčce s bylinkami dostanou i neutrální kuřecí prsa výraznou chuť. Jako přílohu můžete zvolit těstoviny, jsou hotové během chvíle, které můžete pro zpestření promíchat s čerstvým špenátem.
Suroviny
- 120g kuřecích prsou
- 200g čerstvého špenátu
- 100g těstovin
- polovina cibule
- 40g rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- čerstvé oregáno
- mletá paprika
- 2 lžičky oleje
- sůl, pepř
Postup
Kuře osolte, opepřete a orestujte na pánvi. Prsa vyjměte a na pánvi orestujte cibuli a stroužek česneku. Přidejte koření. Po chvíli přidejte rajčatový protlak.
Přidejte orestovaná prsa, zalijte vodou a nechte podusit asi hodinu. Pak kuřecí prsa vyndejte a roztrhejte na vlákna, které zalijte omáčkou.
Jako přílohu uvařte těstoviny. Na pánvi orestujte špenát. Osolte ho, opepřete, přidejte prolisovaný stroužek česneku a promíchejte s uvařenými těstovinami.
Tipy
- Dejte pozor, aby kuře nebylo vysušené.
- Využijte tento recept, pokud vám zbydou prsa z pečeného kuřete.
- Místo vody můžete použít vývar.
- Pokud je rajčatový protlak příliš kyselý, omáčku doslaďte.
- Bylinky jsou nejlepší čerstvé, ale pokud je nemáte, použijte sušené.
- Můžete použí sladkou, pálivou nebo uzenou papriku.
- Pokud použijete mražený špenát, použijte nejlépe listový.
- Použít můžete protlak nebo sekaná rajčata.
- Jako přílohu můžete zvolit (celozrnné) těstoviny, rýži nebo maso zavinout do tortilly.
- Hotový pokrm můžete posypat nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
- Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.
- Energetická hodnota: 1 881 kJ
- Počet porcí: 1