Tuňákový steak s hráškovým pyré
28.10.2022
Schválně kolik z vás má přes týden 1-2 porce rybího masa? Asi se takový lidí příliš nenajde, a proto pro vás mám teď před Vánoci recept na tuňáka s hráškovým pyré. Je to velmi jednoduchý recept, ale pokud bych sem tam na nějaký recept s rybou na internetu sama nenarazila, asi by mě ani samotnou nenapadlo si rybu připravit.
Suroviny
- 150g tuňáka
- 100g mraženého hřášku
- 200g brambor
- máta
- 50ml polotučného mléka
- 1 lžička másla
- citronová šťáva
- sůl, pepř
Postup
Tuňáka osolte, opepřete a orestujte na pánvi tak, aby se úplně nepropekl.
Brambory oloupejte, uvařte v osolené vodě do měkka. Pak je sceďte, přidejte mléko a rozmačkejte na kaši.
Hrášek dejte do vroucí vody na 3-5 minut. Sceďte ho a dejte ho do mixovací nádobky. Přidejte pár lístků máty, lžičku másla a rozmixujte na pyré. Podle chuti dosolte a přidejte pár kapek citronové šťávy.
Tipy
- Lepší je samozřejmě hrášek čerstvý, ale ten se nedá sehnat přes celý rok.
- Tuňákový steak dokořeňte podle chuti paprikou, mletým kmínem, chilli nebo ho můžete obalit v sezamových semínkách.
- Já steak obvykle restuju na nepřilnavé pánvičce, ale můžete klidně přidat olej nebo máslo.
- Dejte pozor, aby se tuňák úplně nepropekl, nebyl by pak tak dobrý.
- Steak můžete podávat s bramborovou kaší, kuskusem nebo rýží.
- Hrášek je bohatý na vitamíny skupiny C, B, E, K a A. Obsahuje také minerály, a to draslík hořčík, ale také fosfor, vápník nebo železo. Přispívá díky tomu ke správné srážlivosti krve, obnově jater, podporuje činnost slinivky břišní, srdce a jater, posiluje kosti, svaly a nehty a snižuje cholesterol a krevní tlak.
- Energetická hodnota: 2 111kJ
- Počet porcí: 1