Tvarohové suflé

14.12.2019

V zimních měsících dávám často přednost teplým jídlům před studenému jogurtu, ovoci nebo obloženému pečivu. A tak si občas na svačinu dám polévku, kaši nebo si udělám suflé. Obsahuje sice spoustu bílkovin, protože je tvarohové, ale na druhou stranu je tak lehké a nadýchané, že vás příliš samotné nezasytí, tak si ho dejte jako lehkou svačinu, druhou večeři nebo dezert po obědě. 

Suroviny

  • 250g měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • kousek másla
  • mouka na vysypání
  • špetka soli

Postup

Tvaroh smíchejte se žloutky a cukrem. Bílky vyšlehejte se špetkou soli. Obě směsi smíchejte opatrně dohromady, aby sníh nespadl.

Zapékací mističky vymažte máslem a vysypejte moukou. Rozdělte do nich těsto tak, aby byly z poloviny až dvou třetin naplněné. Dejte misky do pekáče a nalijte do něj vodu tak, aby dosahovala do poloviny zapékacích mističek. Pečte při 180°C asi 40 minut, dokud povrch lehce nezhnědne.

Tipy

  • Suflé můžete podávat s čerstvým ovocem a lžící řeckého jogurtu (klasického bílého, zakysanou smetanu) a lístkem máty.
  • Také ho můžete posypat oříšky, přidat na něj lžíci domácí marmelády nebo oříškového másla nebo do něm můžete zapíchnout několik malých kousků (bílé) čokolády.
  • Misky můžete vysypat strouhaným kokosem, kakaem nebo mletými oříšky.
  • Místo měkkého tvarohu můžete použít tvaroh nízkotučný nebo naopak tučný, mascarpone nebo ricottu.
  • Do suflé můžete také zapéct kousky ovoce (borůvek, malin), oříšky nebo kousky čokolády.
  • Před podáváním chvíli počkejte než suflé lehce vychladne. Počítejte ale s tím, že časem klesne.
  • Počet porcí: 2
  • Energetická hodnota: 1 008kJ