V.bistro
V Brně vyrůstají nová bistra v poslední době jako houby po dešti. Koncept většiny z nich je podobný, ačkoliv rozdíl mezi některými je znatelný. Při jedné své cestě centrem Brna jsem narazila na V.bistro. Ačkoliv jsem měla namířeno někam úplně jinam, ráda jsem se zastavila na oběd právě tady a svou návštěvu jsem druhý den dokonce zopakovala.
Pokud půjdete po ulici Josefská, jistě nepřehlédnete V.bistro. Najdete ho totiž přímo na rohu ulic Josefská a Jánská poblíž Alfa pasáže, kterou téměř každý Brňák zná. Bistro se nachází v centru, takže o zákazníky nemá nouzi. Nemusíte se bát, že byste si v době oběda neměli kam sednout, přestože konkurence je docela vysoká.

Bistro se zaměřuje na vegetariánskou a veganskou kuchyni. Pokud do bistra zavítáte po ránu, můžete si začátek dne zpříjemnit snídaní v podobě müsli se sójovým jogurtem, různých druhů raw a veganských zákusků, dortů, koláčů a muffinů a k tomu si objednat kávu či čerstvou šťávu z ovoce nebo zeleniny podle vaší chuti. V nabídce mají také citronádu (0.3ml za 20Kč). Po snídani si můžete koupit ještě svačinu na cestu. Na výběr máte čerstvé bagety nebo chlebíčky s veganskými pomazánkami. Kromě klasického pultového prodeje bistro navíc nabízí i celou řadu raw a müsli tyčinek, šťáv, čerstvý chleba, celozrnné sušenky a grahamové preclíky či tyčinky, a to ať už přímo balené, či na váhu. Otevřeno mají od pondělí do soboty od 8 do 20hod.
Vegetariánství a veganství |
Ať už vegetariánská, či veganská strava se vyznačuje v prvé řadě velkým množstvím zeleniny, ovoce, obilovin, ořechů a semínek. Rozdíl mezi vegetariánství a veganstvím spočívá v tom, že na rozdíl od vegetariánů, kteří nejedí maso, některé živočišné produkty (sádlo, želatinu), se vegani vyhýbají živočišným produktům zcela, a to včetně vajíček, sýrů, mléčných výrobků apod. Vegetariáni a vegani nahrazují maso a mléčné výrobky jejich alternativami v podobě luštěnin, sójových výrobků (tofu, sójové plátky, tempeh) a rostlinných mléčných výrobků. O alternativách masa jste se mohli dočíst také v článku o bílkovinách. Vegetariáni a vegani by neměli rozhodně zapomínat na doplňování vitamínu B12 (najdete ho ve vejcích, mléce, sýrech, mase a vnitřnostech), kterého mají ve své stravě nedostatek, a to ve formě potravinových doplňků. Vegetariánská a veganská strava může být chudá v případě nesprávné skladby na vápník, železo, jód, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, to se však znalých vegetariánů a veganů v případě pestré stravy netýká. |
Bistro není moc velké, ale obvykle není problém si sednout, ať už u vysokých stolů s barovými židlemi, klasických stolů, nebo pohodlné pohovce. Interiér je příjemně barevný, čistý, světlý, ale občas si člověk připadá jako ryba v akváriu díky prosklené výloze. Bistro proto nepůsobí až tak útulně, jak by mohlo.
Já jsem se zde vypravila na oběd, a to hned dvakrát po sobě. Hlavní jídla jsou nabízena v podobě bufetu. Nabídka teplých jídel se mění každý den. Obvykle máte k dispozici výběr ze tří hlavních jídel - veganské lasagne, guláš, různé úpravy sójového masa, bramborový salát s domácí sojanézou, robi steaky, luštěniny na různé způsoby, pečená řepa, místní specialitou jsou pak karbanátky a vegetariánský burger, polévky (malá/velká porce) a různých druhů salátů - zeleninový, kuskusový, bramborový, těstovinový a příloh - brambory, těstoviny, chleba. Cena porce se odvíjí od její hmotnosti. Za 100g zaplatíte 23Kč, takže se cena porce obvykle pohybuje asi kolem 100Kč. Jídlo si samozřejmě můžete odnést i s sebou. Velkou nevýhodou je, že si porci nemůžete nabrat sami, jak tomu bývá například v restauracích Rebio. To hodnotím jako velkou nevýhodu, jelikož se nerada s obsluhou u pultu dohaduji, jak velkou přesně porci mi má naservírovat.
Když jsem vstoupila do bistra poprvé, byla jsem nejprve trochu zmatená, jelikož jsem nevěděla, jak to v bistru přesně funguje. Vezmete si podtácek, příbory a postoupíte ke kase, kde prodavačce sdělíte, co byste si rádi dali. Při své první návštěvě jsem si vybrala polévku z červené řepy, mrkve, řapíkatého celeru s pohankou a koriandrem. Polévka mi velmi chutnala. Zelenina byla nakrájená na velké kousky a nebyla převařená, což považuji za velké pozitivum. Byla příjemně dochucena a v podstatě ji nebylo co vytknout.

Jako druhý chod jsem si dala kuskusový salát. V něm byla kromě kuskusu také zelenina, a to černé olivy, paprika, okurka, kukuřice a sušená rajčata. Byl lehký, příjemný, i když nijak výrazně ochucený a zasytil mě na dlouhou dobu. Dala jsem si ho zhruba 300g, takže vyšel na 88Kč. Když jsem zjistila, že si může člověk vybrat na jednu porci z více druhů jídla, ochutnala jsem i trochu salátu, ve kterém byly velké kousky červené řepy a grepu, dále cibule a koriandr. Salát byl velmi osvěžující a můžu ho doporučit.

Při své druhé návštěvě jsem si vybrala opět malou porci polévky. Tentokrát byla zelná s mořskými řasami Wakame, velkými krutony a petrželkou. Byla slanější, než bych si představovala, ale zase příjemně kořeněná. Velmi zajímavá byla kombinace zelí a řas, která mi velmi chutnala.

Jako druhý chod jsem si dala sekanou, která mě příliš nezaujala, navíc byla již studená, než jsem stačila dojíst polévku. Byla v ní zřejmě sója, hrášek a houby, ale stačil jeden kousek a byla jsem dostatečně sytá. Dále jsem ochutnala zeleninový salát s černými olivami a sýrem Veganline. Ten jsem sice ještě nikdy neměla, ale byl pro mě příjemným překvapením. Kdybych nevěděla, že se nejedná o klasický sýr, ale jeho veganskou alternativu, asi bych rozdíl od klasického eidamu příliš nepoznala. Velmi dobrým výběrem byl i bramborový salát s domácí sojanézou, který chutnal úplně stejně jako klasický bramborový salát. Jen bych ho udělala trochu kyselejší, byl na mě trochu sladší, ale pozitivně hodnotím opět to, že zelenina byla uvařená tak akorát. Každopádně s malou porcí polévky (25Kč) a dostatečně velkým hlavním chodem (73Kč) mi oběd vyšel na sto korun, i když bych se spokojila i s menší porcí.
