Vafle s tvarohem a švestkami

18.09.2022

Dneska jsem si pro vás připravila podzimní recept. S chladnějším obdobím mám chuť na teplé snídaně, a pokud si ráno mám zrovna čas nazbyt, věnuji ho přípravě dobré snídaně. Snídaně je totiž základ dne a dělá celý den hned lepší. Recept na vafle je inspirovaný vdolkami. Mám ráda kombinaci tvarohu a povidel, ale místo tučného tvarohu jsem použila měkký a povidla nahradila čerstvými švestkami. 

Suroviny

  • 70ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 50g mouky
  • 1-2 lžičky čekankového sirup
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • špetka kypřícího prášku
  • máslo (na potřebí vaflovače)

Náplň

  • 125g měkkého tvarohu
  • 2 švestky
  • 1-2 lžičky čekankového sirupu

Postup

V misce smícháme mouku se špetkou soli a skořice, kypřícím práškem, přidáme vejce a sirup a vše promícháme. Rozehřejeme vaflovač, který lehce potřeme máslem. Pečeme vafle, aby byly dozlatova. 

Na hotové vafle dejte tvaroh, švestky a pokapejte čekankovým sirupem.


Tipy

  • Můžete použít podmáslí nebo acidofilní mléko.
  • Díky kypřícímu prášku budou vafle více nadýchané.
  • Mouku můžete použít pšeničnou, pohankovou. celozrnnou žitnou, ovesnou, čirokovou, nebo kokosovou.
  • Místo tvarohu můžete zvolit skyr, jogurt nebo zakysanou smetanu. Sehnat se dá i její odlehčená varianta.
  • Švestky jsou bohatým zdrojem vitamínu B a vlákniny. Najdete v nich, ale také další látky jak vápník, draslík, fosfor, zinek a hořčík. Jsou známé především svým pozitivním vlivem na trávení. Používají se jako prevence a k léčbě zácpy. Zároveň mají i sytící účinek a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva, cukrovce nebo srdečním nemocem. Pozitivně působí i na nervový a imunitní systém.

  • Energetická hodnota: 1 926kJ
  • Počet porcí: 1