Vafle s tvarohem a švestkami
18.09.2022
Dneska jsem si pro vás připravila podzimní recept. S chladnějším obdobím mám chuť na teplé snídaně, a pokud si ráno mám zrovna čas nazbyt, věnuji ho přípravě dobré snídaně. Snídaně je totiž základ dne a dělá celý den hned lepší. Recept na vafle je inspirovaný vdolkami. Mám ráda kombinaci tvarohu a povidel, ale místo tučného tvarohu jsem použila měkký a povidla nahradila čerstvými švestkami.
Suroviny
- 70ml podmáslí
- 1 vejce
- 50g mouky
- 1-2 lžičky čekankového sirup
- špetka soli
- špetka skořice
- špetka kypřícího prášku
- máslo (na potřebí vaflovače)
Náplň
- 125g měkkého tvarohu
- 2 švestky
- 1-2 lžičky čekankového sirupu
Postup
V misce smícháme mouku se špetkou soli a skořice, kypřícím práškem, přidáme vejce a sirup a vše promícháme. Rozehřejeme vaflovač, který lehce potřeme máslem. Pečeme vafle, aby byly dozlatova.
Na hotové vafle dejte tvaroh, švestky a pokapejte čekankovým sirupem.
Tipy
- Můžete použít podmáslí nebo acidofilní mléko.
- Díky kypřícímu prášku budou vafle více nadýchané.
- Mouku můžete použít pšeničnou, pohankovou. celozrnnou žitnou, ovesnou, čirokovou, nebo kokosovou.
- Místo tvarohu můžete zvolit skyr, jogurt nebo zakysanou smetanu. Sehnat se dá i její odlehčená varianta.
- Švestky jsou bohatým zdrojem vitamínu B a vlákniny. Najdete v nich, ale také další látky jak vápník, draslík, fosfor, zinek a hořčík. Jsou známé především svým pozitivním vlivem na trávení. Používají se jako prevence a k léčbě zácpy. Zároveň mají i sytící účinek a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva, cukrovce nebo srdečním nemocem. Pozitivně působí i na nervový a imunitní systém.
- Energetická hodnota: 1 926kJ
- Počet porcí: 1