Vím, co jím: Recenze
Asijské přísloví praví: "Co nechutná jazyku, neprospívá ani srdci." Můžete si to vyložit tak, že ať budete jíst sebe zdravější potraviny, tak si tím nemusíte prospět. Naučte se proto vybírat potraviny takové, které jsou nejen zdravé, ale zároveň pro vás i chutné. Nebudete mít pak tendenci vyhledávat nevhodné potraviny a vracet se k nezdravému životnímu stylu.
Dneska bych vám ráda představila některé z výrobků, které si zasloužily logo Vím, co jím. Tyto potraviny splňují všechna kritéria, co se týká obsahu transmastných kyselin (viz článek zde), sodíku (soli), cukru (viz článek zde) a v některých případech byl kladen důraz i na obsah vlákniny.
Emco Mysli na zdraví Lehké a křehké s konopným semínek
Na trhu existuje řada snídaňových cereálií a müsli. Při jejich výběru byste však měli dbát na obsah vlákniny, přidaných cukrů a tuků. Častá chyba je volba praženého müsli, či příliš přeslazených cereálií. Jejich energetická hodnota je často dosti vysoká a jedna taková miska může obsahovat i třetinu denního doporučeného množství tuků. Z toho důvodu je vhodné volit müsli nepražené. Řada z mých přátel nemá příliš v oblibě rozinky. Pro ně je vhodnou volbou například Emco müsli Lehké a křehké s konopným semínkem. Müsli hodnotím velmi kladně. Jedná se o směs různých druhů vloček a semínek, a to dýňových a konopných. Neobsahuje žádný přidaný cukr či ztužené tuky. Müsli je sice lehké, ale přesto vás zasytí na dlouhou dobu. Obsahuje totiž ovesnou vlákninu betaglukan. Díky plátkům mandlí a semínkům je příjemně křupavé. Müsli můžete zamíchat do jogurtu, zalít mlékem a doplnit ovocem. Je vhodné jako základ ovesné kaše nebo celozrnných sušenek, tyčinek a koláčů. Co se týká konopných semínek, tak ty jsou zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin a také minerálních látek jako například hořčík, fosfor, železo či zinek.

Nomina Pohanková instantní kaše
Už dlouho jsem přemýšlela o zakoupení tohoto výrobku, a proto jsem ráda, že jsem konečně dostala příležitost ho ochutnat. Jedná se o instantní kaši, která je tvořena čistě jen z loupané pohanky. Oproti předchozímu výrobku, je tento výrobek bezlepkový. Pokud nemáte pohanku příliš v oblibě, tak i vám by tato kaše mohla chutnat, jelikož chuť pohanky není tak výrazná, jak tomu bývá u kaší vařených přímo z klasické pohanky lámanky. Příprava kaše je velmi jednoduchá. Stačí ohřát mléko, popřípadě ho ještě lehce osladit a postupně přisypávat pohanku, dokud nebude mít kaše vámi požadovanou konzistenci. Navíc kaši můžete dochutit podle své fantazie. Oblíbila jsem si ji v kombinaci s kakaem a pomerančovou kůrou, hruškami a plátky mandlí, nebo také mákem a švestkami. Kaše má nádherně nadýchanou konzistenci, a přitom se nemusíte obávat, že budete mít brzy hlad. Pohanku je vhodné konzumovat, pokud chcete předcházet problémům s cévním systém, krevním tlakem, žaludečními vředy, hladinou cholesterolu nebo trpíte křečovými žílami. Je totiž bohatým zdrojem rutinu, vitamínu C, cholinu a obsahuje také lehce stravitelnou bílkovinu.

Hellmann's Kečup se stévií
Ačkoliv v kuchyni kečup již řadu let nepoužívám, a to ani příležitostně, musím říct, že jsem ráda, že jsem tento výrobek mohla ochutnat. Můžu ho tak doporučit těm, kteří se bez něj neobejdou. Jistě není vhodné ho konzumovat po lžících, pokud jim však chcete pokapat toust se sýrem nebo použít pár lžiček na těstoviny, tak tento kečup slazený stévií je jistě vhodnou alternativou oproti té klasické. Obsahuje o 50% méně cukru a zároveň rozdíl v chuti je téměř nerozeznatelný, možná jen mírně kyselejší. Výraznější rozdíl je naopak v energetické hodnotě, která je oproti klasickému kečupu nižší.

RACIO Chlebíčky pšeničné
Abych však nepěla jen chválu, tak přejděme k výrobku dalšímu, a to pšeničným chlebíčkům od společnosti RACIO. Tento druh chlebíčků je obecně považován za synonymum pro hubnutí. Jsou vyráběny pufováním, což je metoda, při níž se zrna ať už pšeničná, kukuřičná, či rýžová díky vysoké teplotě a tlaku nafouknou. Nevýhodou je, že právě díky tomuto postupu dojde k zvýšení glykemického indexu chlebíčků. Po jejich snězení se tak dostaví pocit hladu velmi brzy především u těch kukuřičných či rýžových, které obsahují téměř zanedbatelné množství vlákniny (cca 3 g/100 g). Pokud zvolíte chlebíčky s čokoládovou, či na první dojem zdravou jogurtovou polevu, dostanete do sebe navíc nadměrné množství tuků (cca 16 g/100 g), cukrů (cca 17 g/100 g) a v případě některých druhů chlebíčků takyé nadměrné množství soli. Výjimkou jsou chlebíčky celozrnné pšeničné, u kterých je obsah vlákniny vyšší (13 g/100 g), naopak tuků výrazně nižší (1 g/100 g), a tak při doplnění dostatečného množství bílkovin v podobě tvarohové, cizrnové, či vajíčkové pomazánky, nebo sýra či šunky v kombinaci s porcí zeleniny se může i takovýto chlebíček stát vhodnou variantou svačiny nebo pro případ dlouhých cest a jako rychlá záchrana v šuplíku v práci v případě nouze. Domnívám se však, že chlebíčky mi nepřináší takové chuťové uspokojení, abych je vyměnila za celozrnné pečivo, které mě nejen zasytí, ale především mi i více chutná.

REJ Grahamové sušenky
Jíte stále a ty samé svačiny nebo snídaně? Máte rádi sušenky, ale víte, že většina těch v obchodě obvykle obsahuje velké množství tuků a jednoduchých cukrů? Dobrou alternativou jsou grahamové sušenky společnosti REJ. Sušenky se pyšní dostatečným množství vlákniny a nižším obsahem jak tuků, tak rovněž cukrů. Chuťově nejsou špatné, ačkoliv by jim prospěl vhodnější tvar. Uvítala bych je tenčí, aby se lépe jedly. Navíc nejsou vláčné, jsou dosti suché, a tak je vhodné mít po ruce šálek čaje nebo je zkombinovat aspoň s jogurtem, či sklenicí mléka. Z praktického hlediska oceňuji, že jednotlivé sušenky mají přiměřenou velikost a jsou baleny zvlášť, takže si je můžete jednoduše kamkoliv vzít. Použít je lze i jako součást zdravých dezertů v kombinaci například s tvarohovým krémem a ovocem.

REJ 100% Celozrnné těstoviny
Těstoviny používám při vaření velmi často. Jsou rychle hotové a dají se kombinovat s celou řadou surovin. Musím však přiznat, že dávám obvykle přednost těm klasickým vyráběným z pšeničné mouky, či doma vyráběným. Pokud je však nezalijete smetanovou omáčkou, nezasypete hromadou tučného sýra či neobalíte kompletně v másle, tak není důvod je nejíst nebo se jim vyhýbat. Pokud však chcete navíc svůj jídelníček obohatit o větší množství vlákniny, minerálů a vitamínů, tak dejte přednost těm celozrnným. Celozrnné těstoviny mají navíc nižší glykemický index a zasytí vás do doby odpolední svačiny. U vaření těstovin se vždy řiďte pravidlem vaření tzv. na skus (al dente). Zatím však dávám přednost chuti klasických pšeničných těstovin, a tak beru celozrnné těstoviny spíše jako zpestření jídelníčku, ale jistě bych si časem zvykla i na tu chuť těch celozrnných.

Vyzoušeli jste sami některý z výrobků označené logem Vím, co jím? Chutnaly vám? Napište svůj názor do diskuze.