Vločkové čtverečky

10.12.2014

Pokud si chcete o Vánocích zdravě zamlsat, mám pro vás recept na vločkové cukroví. Výhodou tohoto receptu je, že z těsta můžete vytvořit nejen malé čtverečky, ale také celé tyčinky. Navíc můžete příchuť libolovně měnit podle stavu vaší spíže nebo chuti. Doufám, že nějakou svou oblíbenou si najdete a zjistíte, že je mnohem lepší si je udělat doma, než-li kupovat přeslazené v obchodě.

Suroviny

  • 120g ovesných vloček
  • 75g rozinek
  • 90g jablek
  • 3 lžičky kešu másla
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžičky kakaa
  • 3 lžičky medu
  • skořice

Postup

Vločky zalijte mlékem, přimíchejte do nich najemno nastrouhané jablko, rozinky a nechte hodinu odležet. Do směsi přimíchejte kešu máslo, skořici, med, kakao a z hmoty vytvarujte buď malé kostičky, hrudky, či 7 tyčinek. Pečte v předehřáté troubě na 180°C dozlatova odhadem 30 minut.


Tipy

  • Pokud chcete, můžete rozinky rozmixovat. Slouží spíše pro oslazení a v případě malých kostech by vám rozinky mohly vypadávat.
  • Možné je kombinovat několik druhů vloček, ať už pohankové, špaldové nebo rýžové.
  • Vhodnou variantou kešu másla je libovolné jiné oříškové máslo, popř. lze použít i máslo klasické.
  • Varianty:
    • sušené brusinky, mandle
    • sušené švestky, mletý mák
    • sušené brusinky, pistácie
    • sušené banány, kakao
    • sušené meruňky, kokos
    • sušený zázvor, citrónová kůra
  • Vločky jsou zdrojem postupně se uvolňující energie, kvalitních sacharidů, rostlinných bílkovin a rozpustné vlákniny. Pokud tak zařadíte ovesné vločky pravidelně do svého jídelníčku, stabilizujete si tím cukr v krvi, podpoříte činnost střev a snížíte hladinu cholesterolu. Vločky navíc obsahují vitamíny A, B, E a D, minerální látky (vápník, železo, zinek, měď) a kyselinu listovou a pantothenovou. Vločky se vám tak budou hodit pro zvládání stresu a zlepšení stavu vašich vlasů, nehtů či pokožky.

    • Energetická hodnota na kus: 600 kJ/ks / 155 kJ/ks
    • Počet kusů: 7 ks (tyčinek) / 27 ks (čtverečků)