WUGI

12.11.2017

Zima už je téměř za rohem a také se blíží období svátků, kdy si budeme chtít asi všichni naplnit příjemně bříška. Aby to tělo ale všechno zvládlo, je důležité věnovat mu chvíli pozornosti. Možná si ani sami neuvědomujete, jak významnou roli pro naše trávení a především vstřebávání prospěšných látek mají střeva. A aby správně fungovala, je dobré v nich udržovat vyváženou mikroflóru. A jak na to si můžete přečíst v dnešním článku.

Musím říct, že jsem po dlouhé době zas začala pravidelně pít kefírové nebo acidofilní mléko. Na odpolední svačinu už mě přestalo bavit jíst jen jogurty a tvarohy, a tak jsem přešla na mléčné koktejly. A abych toho využila a dostala do svého těla něco navíc, začala jsem si je dělat z kefírového nebo acidofilního mléka. A to to víc mě pak zaujala jedna z reklam, která se mi na mě na Facebooku vyskočila. Byla to reklama na WUGI - vodní, resp. mléčný kefír, který si můžete připravit sami doma a navíc ušetřit i nějakou tu korunu navíc. Neváhala jsem ani chvíli a řekla si, že tohle musím rozhodně vyzkoušet.

WUGI je novinkou na trhu. Tato značka vznikla teprve v únoru tohoto roku, ale už teď tuším, že má dlouhou a úspěšnou budoucnost před sebou. Je dílem jedné velmi sympatické slečny, která vystudovala farmacii v Brně, ale než aby lidem předávala v lékárně léky, které jim jen potlačí symptomy nemoci, rozhodla se jim předat něco víc. Přišla s nápadem kefíru, který si může každý připravit doma a věnovat tak chvíli na zamyšlení o tom, co vlastně do svého těla dáváme. Její kefír není sice tak zázračný jako léky v lékárně, ale myslím, že spoustě lidí může pomoc především v prevenci před tím, aby lékárnu vůbec museli navštívit.

  © WUGI

Jak už jsem v úvodu zmínila, tak správná funkce střev je důležitá pro zdraví člověka. Pokud naše střeva nefungují tak jak by měly, pak se to může projevit například ekzémy, bolestí hlavy, oslabením imunitního systému apod. Pokud máte nepravidelnou stravu, jíte velké množství nezdravé stravy, nemáte ve stravě dostatek vlákniny, málo pijete, máte stres, nedostatek pohybu a spánku, pak si určitě zaděláváte na problém. Tyto všechny věci mají totiž na naše střeva velký vliv.

Obecně střeva slouží:

  • k trávení přijaté potravy,
  • k odvádění odpadních látek (včetně cholesterolu, toxické látky),
  • k syntéze některých vitamínů (skupiny B a K),
  • vstřebávání vody, živin a anorganických látek (sodík, vápník, železo),
  • jako bariéra proti patogenním mikroorganismům a má také imunitní funkci.

A proto, aby naše střeva fungovala, tak je dobré jíst pravidelně, dodávat do těla plnohodnotnou stravu obsahující dostatek vlákniny, dostatečně pít a pravidelně konzumovat látky obsahující "přátelské bakterie", tzv. probiotické potraviny. Těmito potravinami jsou například kvašené potraviny (zelí, kimčchi, okurky, ...), miso (japonská sójová pasta, ze které se připravuje tradiční polévka s tofu a nori řasou), jogurty s živými kulturami, kombucha (fermentovaný čaj) nebo právě podmáslí, kefírové nebo acidofilní mléko.

Mléčný kefír WUGI

Mléčný kefír si můžete připravit z kravského, kozího případně i rostlinného mléka. Nejlepší volbou je čerstvé bio mléko, které není pasterizované, a tak se v něm můžou mikroorganismy (kefírové kultury) lépe tvořit. Tyto mikroorganismy požírají cukr, ať už ten mléčný nebo (v případě vodního kefíru) vámi přímo přidaný a rozkládají ho na mléčnou kyselinu a jiné vedlejší produkty. Tímto způsobem tak vzniká lehce perlivý nakyslý mléčný nápoj, který v našich střevech hubí právě ty škodlivé patogenní mikroorganismy a zvyšuje imunitu organizmu. Mikroorganismy také produkují enzymy, které navíc pomáhají lépe trávit. Velkou výhodou mléčného kefíru je to, že ho obvykle dobře snášení lidé citliví na laktózu. A jaké další výhody mléčný kefír má? O tom se můžete dočíst přímo na blogu WUGI - 7 výhod kefíru

Mléčný kefír WUGI se prodává v balení 3x5g. Jeden sáček vám vystačí k vytvoření asi 30-35 litrů kefíru v průběhu 4-5 týdnů. Jeho příprava je velmi jednoduchá, ale, jelikož se jedná o "živé organismy", úspěch nemůže být 100% zaručen. Obsah sáčku vsypete do 1 litru nejlépe čerstvého plnotučného mléka v bio kvalitě, nádobu pevně uzavřete, ale je dobré, aby láhev nebyla úplně plná, aby byl v láhvi vzduch navíc. Sklenici necháte při pokojové teplotě odstát přibližně 48 hodin a kefír máte hotový.

Vodní kefír je nejlepší do 2 dnů zkonzumovat, ale myslím, že s tím nebudete mít problém. Má sladko-kyselou chuť a je příjemně osvěžující, pokud si ho navíc dáte do lednice. V létě do něho můžete přidat čerstvé ovoce, mátu, pár kostek ledu, ale i teď přes zimu bude jistě příjemnou změnou v pití obyčejné vody nebo čaje. A další inspiraci, jak využít vodní kefír najdete opět na blogu WUGI.

Samozřejmě, pokud připravujete kefír přes léto, může se vám stát, že ho budete mít hotový dříve. Nebo v případě opravdu velkého přehřátí se vám může mléko zdrcnout až na tvaroh a syrovátku, ale to není vůbec na škodu. Obě části můžete bez problému také zkonzumovat. Pokud naopak jste horkokrevní a máte doma pod 20°C, pak se vám může stát, že si na kefír budete muset ještě o nějakou tu hodinu navíc počkat. Dále také záleží na kvalitě použitého mléka.

Já jsem kefír připravovala asi 57 hodin. Použila jsem mléko, které jsme měli právě doma, což bylo plnotučné čerstvé mléko, ale ne v bio kvalitě. A jaký byl výsledek? Kefír se povedl. Byl spíše tekutější než ten, co znám z obchodu. Měl lehce nakyslou chuť, další den se mi zdál ještě o něco více kyselejší (obecně logicky platí, že čím delší je doba fermentace, tím kyselejší kefír bude). Co se týká chuti, tak mi i příteli chutnal. Měl možná lehce odlišnou chuť než ten kupovaný a člověk si musel chvíli na jeho chuť zvykat, ale oba jsme se shodli, že nebyl špatný. Já bych si ho asi připravila spíše jako součást koktejlu, než abych si na něm samotném pochutnala (vodní kefír mě hold oslovil více).

Hotový kefír je potřeba nejlépe do 2 dnů zkonzumovat. K 100ml hotového kefíru totiž jednoduše dolijete mléko a za 48 hodin v pokojové teplotě už máte zase další várku kefíru. Takto můžete pokračovat až 30 krát.

Vodní kefír od WUGI

WUGI mě zaujal především díky vodnímu kefíru, o kterém jsem dříve neměla tušení, ale teď už vím, že má stejně blahodárné účinky na střevní mikroflóru jako ten mléčný. Jen do sebe dostanete o dávku bílkovin méně. Hodí se pro všechny vegany, lidi trpící alergií na laktózu a lepek, protože je bez lepku, laktózy (samozřejmě, když je vodní, že? :)), bez GMO, sóji, ale naopak obsahuje stejně prospěšné mikroorganismy jako ten mléčný. Rozdílem je v tom, že do vody, ze které kefír připravujete, musíte přidat cukr (ať už klasický rafinovaný nebo třtinový), pár kapek citrónové šťávy (nebo plátek citrónu) a hrstku sušeného nesířené ovoce (fíky, brusinky, ...) nebo ještě lépe lyofilizovaného ovoce. Sušené ovoce pomůže ve vytváření mikroorganismů a pustí do kefíru příjemnou chuť. Pokud zvolíte ovoce lyofilizované, bude chuť i barva ještě výraznější.

Vodní kefír je nejlepší do 2 dnů zkonzumovat, ale myslím, že s tím nebudete mít problém. Má sladko-kyselou chuť a je příjemně osvěžující, pokud si ho navíc dáte do lednice. V létě do něho můžete přidat čerstvé ovoce, mátu, pár kostek ledu, ale i teď přes zimu bude jistě příjemnou změnou v pití obyčejné vody nebo čaje. A další inspiraci, jak využít vodní kefír najdete opět na blogu WUGI.

Jak se dařilo s vodním kefírem mě? Na jeho přípravu jsem použila stejnou láhev od mléka, takže tam zůstal malý prostor pod víčkem. Přidala jsem 3 lžíce obyčejného cukru, hrstku brusinek, pár kapek limetkové šťávy a nechala jsem ho 48 hodin odstát. Tady opět platí, že čím déle budete vytvářet kefír, tím bude méně sladký.  Po otevření kefír příjemně perlil. Dokonce brusinky zbarvily vodu lehce dorůžova a chuť? No, kefír jsme během chvíle vypili, takže jsem si schovala 200ml a čekám zase na další várku.

Vodní kefír je nejlepší do 2 dnů zkonzumovat, ale myslím, že s tím nebudete mít problém. Má sladko-kyselou chuť a je příjemně osvěžující, pokud si ho navíc dáte do lednice. V létě do něho můžete přidat čerstvé ovoce, mátu, pár kostek ledu, ale i teď přes zimu bude jistě příjemnou změnou v pití obyčejné vody nebo čaje. A další inspiraci, jak využít vodní kefír najdete opět na blogu WUGI.

Vodní kefír je nejlepší do 2 dnů zkonzumovat, ale myslím, že s tím nebudete mít problém. Má sladko-kyselou chuť a je příjemně osvěžující, pokud si ho navíc dáte do lednice. V létě do něho můžete přidat čerstvé ovoce, mátu, pár kostek ledu, ale i teď přes zimu bude jistě příjemnou změnou v pití obyčejné vody nebo čaje. A další inspiraci, jak využít vodní kefír najdete opět na blogu WUGI.

Na další dávku tedy použijte 200ml hotového vodního kefíru, přidáte opět cukr, citrón a ovoce a můžete pokračovat ve výrobě.

  © WUGI 

Musím říct, že dělám spoustu recenzí různých výrobků. Některé jsem zkusila a třeba některé mě příliš nezaujaly, některé byly dobré a chutnaly mi, ale už jsem si je vícekrát nekoupila, protože mě až tolik nezaujaly a do svého jídelníčku jsem je nepotřebovala pravidelně zařazovat. Musím přiznat, že v přípravě mléčného kefíru budu muset ještě vychytat nějaké drobné mouchy, ale ten vodní kefír je tak originální a přesně takový výrobek, který se do mého běžného stravování skvěle hodí, že věřím, že u něj dlouho zůstanu. Navíc když jeho výroby je tak jednoduchá a navíc mě baví experimentování s jeho chutí. Tak neváhejte a běžte ho taky zkusit a do komentářů mi pak napište, jestli jste z něj byli stejně nadšeni jako já.