Zajíci v krabici - listopad
Druhý listopadový víkend je tady a s ním i další nadílka od Zajíců v krabici. Stejně jako ta předešlá je plná podzimních potravin. Škoda jen, že tento měsíc není až tak lákavá jako ty předešlé. Některé potraviny na ochutnání zatím čekají, ale na ty ostatní už vám svůj názor můžu sdělit.
Po otevření jsem v krabici objevila několik potravin. Musím uznat, že naprostá většina z nich pro mě byla novinkou, takže jsem se těšila, až je ochutnám. Jen drobná chybička se tento měsíc vloudila Zajíců při tisknutí dokumentů, ale tu napravili posláním dokumentů elektronickou podobou. Celý balíček měl hodnotu 357,-. Součástí balení bylo nejenom šest výrobků, ale i sada kartiček s recepty využívající potraviny z krabice.

Semena tří barev
Prvním výrobkem v krabici byla semínka tří barev, a to vojtěšky, řeckého semena a ředkvičky červené, všechna v bio kvalitě. Semínka jsem zatím ještě nevyzkoušela, ale z obalu jsem se dočetla, že je potřeba je předem namočit nebo nechat naklíčit. Semena jsou zdrojem především aminokyselin, vitamínů E, K a P a navíc 40% tvoří bílkoviny. Naklíčená semínka pomáhají při látkové výměně a léčbě kožních onemocnění.
Součástí směsi jsou i v menší zastoupení semena ředkvičky, která jsou bohatým zdrojem éterických olejů, vitamínů B, A, C a minerálních prvků a řeckého semena, která jsou opět bohatým zdrojem bílkovin, ale také lecitinu, niacinu či cholinu. Řecké semeno povzbuzuje trávení, ulevuje při nadýmání a pomáhá při průjmech a při zvýšení hladině krevního cukru.
Semínka jsou vhodnou součástí salátů, pomazánek, kaší, polévek nebo jimi můžete posypat namazaný chleba.

Kokosový krém
Kokosový krém je ze 100% tvořen kokosem. Nenajdete v něm žádné přidané látky, jako jsou konzervanty či cukry. Kokos je zdrojem především tuků - takže bychom si měli dávat pozor, v jaké míře ho konzumujeme, jelikož se jedná především o tuky nasycené. Více se o kokosu můžete dočíst ve článku o tucích (zde). Tento výrobek je určen pro požití do receptů asijské či jiné exotické kuchyně. Významnou vlastností kokosového mléka, které se dá z krému připravit smícháním s teplou vodou, je ta, že snižuje palčivou chuť pokrmů, takže je vhodný pro použití zejména v ostrých jídlech. Krém však můžete použít rovněž k přípravě sladkých pokrmů, jako jsou krémy, dezerty, či zmrzlina, pokud dostanete chuť si jednou za čas zamlsat, k pravidelné konzumaci ve větší míře bych ho však příliš nedoporučovala.

Nopal Bar - exotic
Na kokosovou tyčinku jsem se moc těšila. Vypadala velmi lákavě, a tak byla prvním výrobkem, který jsem ochutnala. Bohužel ani chuťově, ani co se týká struktury, mě nijak neoslovila. Tyčinka se rozpadala a nebylo možné ji příliš pohodlně konzumovat. Chuťově mi přišlo, že jím spíše jen udusaný kokos. Byla dosti suchá. Obsahovala kromě kokosu tak jako tyčinka ze zářijové krabice maltózový sirup, kakaové máslo, rýžové kuličky, dále také mandle, ananas a další suroviny. Obecně mě tyčinky od této firmy zklamaly, i když na první pohled vypadají velmi lákavě. Navíc ani nezasytí, ani si na nich příliš nepochutnáte.

Bylinné žvýkačky - šalvěj
Bohužel i šalvějové žvýkačky byly pro mě velkým zklamáním, vůbec mi totiž nechutnaly a musím uznat, že po prvním ochutnání letěly přímo do koše. Sice mohou být vhodné při prevenci chřipky a nachlazení, já si však raději uvařím čaj z čerstvého zázvoru a máty. Žvýkačky navíc obsahují sladidlo acesulfan K.

Pravá teplá čokoláda
Člověk by si měl dopřát i něco lahodného a sladkého a nejen chroupat stále mrkvičku a zobat zrníčka. Proto, až zas někdy dostanete chuť si na něčem sladkém pochutnat, tak je dobrou volbou pravá teplá čokoláda. Balení této horké čokolády obsahuje kakaové boby, kakaovou hmotu, kakaové máslo a třtinovou šťávu, a z toho nejméně 60% tvoří kakaová sušina. Rozpuštěním čokolády nad parou a smícháním se studenou vodou si tak můžete připravit příjemně sladký nápoj, který vás zahřeje a potěší váš mlsný jazýček při dlouhých podzimních večerech. Pokud budete chtít, můžete čokoládu mlsat i jen tak nebo ji vmíchat do ranní kaše.

Kaštanová mouka
Tento výrobek jsem již v kuchyni použila, a to na přípravu palačinek. Těsto jsem dělala klasicky pouze s obměnou klasické mouky za mouku kaštanovou. Bohužel chuťově mě mouka zklamala. Nepřišla jsem ji na chuť. Dám ji zřejmě příležitost ještě v koláči, ale prozatím ji schovávám hluboko do skříně. Pro ty, kterým ale kaštanová mouka zachutnala, mám několik informací. Kaštany jsou obecně zdrojem vitamínů C, kyseliny listové a minerálních látek (manganu, mědi či draslíku), takže pomáhají v boji proti únavě, stresu a jsou vhodné pro kojící a těhotné ženy. Kaštany neobsahují téměř žádné cukry, takže jsou vhodné pro diabetiky a nevedou díky obsahu především polysacharidů k výkyvům hladiny krevního cukru. Kaštanová mouka je navíc bezlepková a tedy vhodná pro celiaky. Můžete ji použít k přípravě koláčů, sušenek či dezertů.

Poslední předplacenou mám prosincovou krabičku, takže doufám, že tentokrát objevím více zajímavých a chutných výrobků. Prozatím se pokusím připravit něco z kokosového krému a využít také semínka. Pokud se mi povede nějakou z těchto surovin zakomponovat do nějakého zajímavého pokrmu, tak vám ráda přinesu recept a později také sdělím své postřehy.