Zajíci v krabici - říjen
Venku se už pomalu začíná zbarvovat listí, a tak přišel čas na jednu podzimní zásilku. V září jsem oslavila své pět a dvacáté narozeniny a jako dárek od své sestry jsem dostala poukázku na čtvrtletní předplatné Zajíců v krabici. Lepší dárek jsem si nemohla snad přát, a tak mám aspoň příležitost vás nechat opět nakouknout pod víko tentokrát říjnového Zajíce v krabici.
Hned po otevření krabice na mě skutečně dýchla vůně podzimu. Říjnový Zajíc je plný kaštanů, dýní a kaší, které jsou pro podzimní chmurné dny více než vhodné. Na rozdíl od toho zářijového je nutné podotknout, že autoři si dali při jeho sestavování skutečně záležet a vybrali produkty, o kterých jsem prozatím neměla doposud ponětí, a některé z nich dokonce ke mně doputovaly až z druhého konce světa. Celá zásilka tentokrát byla v hodnotě 361Kč a obsahovala 7 produktů.
Dýňová jádra
První výrobek, na který padlo mé oko, byla dýňová jádra, která mají svůj původ u malé rodinné firmy Herůfkovi, kteří se specializují na pěstování dýní. A na chuti je opravdu poznat, že dýně pěstují s láskou. Jádra jsou na sucho pečena v troubě a lehce posolená. Mají příjemnou chuť a jsou vhodná nejen pro zobání k televizi místo smažených brambůrek, ale výborně se hodí k posypání teplé dýňové polévky (Zde najdete recept a také informace, jak jsou dýňová semínka prospěšná vašemu zdraví.) a zeleninových salátů. Stogramový pytlík vám jistě nějakou dobu vydrží, a proto, kdybyste už nevěděli, co s nimi, tak je zkuste zamíchat také například do nějakého orientálního pokrmu anebo rýže. Své místo si v mé kuchyni jistě najde. Četla jsem jen pár negativních ohlasů, co se týká roztrženého pytlíku. Já jsem však měla štěstí a semínka zůstala, tam kde měla.

Veggie protein
Na první pohled mi přišla tato tyčinka jako obvyklá müsli tyčinka, takže jsem jí strčila z krabice přímo do batohu s tím, že si jí dám odpoledne na svačinu. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem se na obal podívala důkladněji a zjistila, že obsahem není müsli tyčinka, ale dva dlouhé zeleninové krekry. Produkt je vyráběn v Izraeli, je samo sebou košer, vhodný pro vegetariány a obsahuje samé dobré věci. Tedy přesněji řečeno se skládá z hnědé rýže, quinoi, amarantu, prosa, pufované (geneticky nemodifikované) sóji, rostlinné vlákniny, škrobu z tapioky, slunečnicových a sezamových semínek, cizrny, olivového oleje, česnekového a cibulového prášku, máku, hráškového proteinu, sušené mrkve a mořské soli. Ingrediencí je sice spoustu, ale společně tvoří velmi příjemnou kombinaci, ve které převládá lehce česnek a mák. Navíc balení vám poskytne 494 kJ, 0 g cukru a 6,3 g vlákniny, což je ideální a z vlastní zkušenosti musím říct, že i pouhé dva krekry umí zasytit lépe než mnohé müsli tyčinky, proto, pokud budu mít možnost, tak si krekry v budoucnu ráda opět koupím.

Brusinkové müsli
Nevím, čím to je, zda jen tím, že v poslední době dávám přednost celozrnným cereáliím, popř. nezapékanému müsli na snídani, ale toto müsli mě opravdu zklamalo. Už jen při pohledu na složení, kde je na prvním místě uveden rýžový sirup nasvědčuje, že se nebude jednat zas až o tak moc vhodný produkt zdravého stravování, i když je potřeba uznat, že složení je takové, aby si mohli pochutnat i lidé s bezlepkovou dietou. I přes další složky müsli, jako jsou rýžové vločky, jáhlové a pohankové vločky jsem po snídani velmi rychle nabyla pocitu hladu. Navíc je müsli na můj vkus docela sladké, obsahuje cukr (v brusinkách), med, rýžový sirup, ale na druhou stranu příjemně voní po skořici. Možná müsli někoho potěší, mě si však kombinace sladkého müsli a kyselejších brusinek prostě nezískala.

Kaštanové pyré s vanilkou
Velmi zajímavá byla plechovka s krásně hladkým a voňavým pyré, která přiletěla až z Francie. O kaštanovém pyré jsem ještě neslyšela, a proto jsem byla velmi netrpělivá, až budu moct plechovku otevřít. Nejsem sice velkým příznivcem pečených kaštanů, ale musím říct, že pyré není rozhodně špatné. Je sladší a v něčem mi prostě připomíná kondenzované mléko, i když k němu má velmi daleko. Neobsahuje tuk, ani cholesterol, ale zato cukr a glukózový sirup. Proto se hodí spíše jen v menším množství po ránu do kaší, nebo jednou za čas pro přípravu palačinek, sušenek, dortů a koláčů. Zanedlouho ho hodlám vyzkoušet přimíchat do krému na tiramisu, takže vám následně sdělím, zda to byl dobrý nápad, či nikoli. Navíc, pokud byste chtěli kaštanové pyré použít i ve slané kuchyni, zkuste například tento recept (zde).

Maniok
Tento název jsem možná už někde zaslechla, ale nejsem si tím zcela jistá, proto byl pro mě velký bílý balíček velkou neznámou. Vyzkoušela jsem ho jako součást dezertu (na způsob pudinkového krému) a musím říct, že jsem s ním spokojená. Má obdobné vlastnosti jako škrob, takže hezky zahustí. Výrobek pochází původně z Thajska, nicméně obecně se maniok pěstuje v tropických oblastech jako je Laos, Filipíny, Papua-Nová Guinea, Brazílie, Bolívie, Guinea a jiné státy. Maniok je kořenová zelenina, která se vyznačuje vysokým obsahem škrobu. Své uplatnění najde především v kuchyni lidí s bezlepkovou dietou, jelikož se jedná o bezlepkový výrobek, který je vhodný nejen pro zahuštění polévek a omáček, ale také pro přípravu pečiva a dezertů a své uplatnění si najde i v tradičních receptech asijské, polynéské či jihoamerické kuchyně. Navíc maniok je zdrojem také dalších zdraví prospěšných látek nejen škrobů, např. vitamínů skupiny B a C, hořčíku, draslíku, železa, vápníku či niacinu.

Teff
Mezi poslední dva záhadné balíky patřily pytlíčky s teffem - světlým a tmavým. Teff je původně africká plodina, nicméně tento výrobek je produktem české firmy Advemi Medical specializované především na bezlepkové produkty. Zrníčka teffu mi připomínají sezamová semínka. Jsou však možná ještě menší. Jsou zrny traviny pocházející z Etiopie. Teff se vyznačuje vysokým obsahem železa, vápníku (1 hrnek vařeného teffu obsahuje stejné množství vápníku jako polovina hrnku uvařeného špenátu), mědi, zinku a hořčíku. Díky obsahu treoninu a tryptofanu je vhodný nejen pro sportovce, kteří chtějí nabrat svalovou hmotu, ale také pro ty, kteří chtějí zlepšit náladu během dlouhých podzimních večerů. Teff uvaříte velmi rychle. Můžete z něj uvařit kaši, a to jak na sladký, či slaný způsob například společně s lilkem, dýní, čerstvě nasbíranými houbami a dochutit česnekem. Navíc má teff obdobné vlastnosti jako kukuřičná polenta, což znamená, že pokud z ní připravíte dostatečně hustou kaši a necháte odstát, tak z ní můžete připravit knedlíky.

Součástí balení byla jako vždy i sama receptů na kaše z teffu, mufinny s kaštanovým krémem či nudle s hlívou ústřičnou, kde se dá upotřebit maniokový škrob.
Tak jako se zářijovým balíčkem, tak i s říjnovým balíčkem od Zajíců v krabici jsem víceméně spokojená. Těším se na vyzkoušení produktů, ke kterým jsem se prozatím nedostala a především na to, co přinese ten listopadový. A pokud chcete, tak budu více než ráda, pokud mi do komentářů napíšete, zda jste některý z produktů ochutnali a jak vám chutnal nebo který výrobek byste rádi vyzkoušeli.