Zapečené tagliatelle se špenátem a kozím sýrem
30.03.2019
Víte, jaké jídlo bylo mé nejoblíbenější v menze na vysoké škole? Zapečené těstoviny se špenátem a kuřecím masem. Musím říct, že mi dalo pořádně zabrat, abych nesnědla celou porci a nepřejedla se. Nedávno je měl přítel v restauraci na oběd, a tak jsem se rozhodla si uvařit o víkendu jejich variantu. Místo smetany jsem použila jen mléko, těstoviny jsem zvolila tagliatelle a sýr kozí. A musím říct, že jsem se stejně dobře pochutnala jako tehdy.

Suroviny
- 80g kuřecích prsou
- 40g čerstvých tagliatelle
- 100g listového mraženého špenátu
- 3 lžíce mléka
- 1 vejce
- 2 kolečka kozího sýra
- 2 stroužky česneku
- 1 menší lžička řepkového oleje
- kari, mletá paprika
- sůl, pepř
Postup
Nejprve nechte marinovat maso. Nakrájejte ho na kostky, osolte ho, opepřete, přidejte prolisovaný stroužek česneku, kari a mletou papriku. Nechte minimálně 2 hodiny odležet.
Pak uvařte těstoviny podle návodu. Já jsem je dala do osolené vody a vařila, aby byly trochu méně než na zkus.
Maso orestujte na lžičce oleje, přidejte špenát, sůl, pepř, trochu kari, prolisovaný stroužek česneku a vodu, aby se špenát nepřipálil. Nechte zlehka podusit.
Směs smíchejte s těstovinami, přidejte vejce rozšlehané v mléce a dejte do zapékací misky.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C asi 20 minut. Posypejte sýrem a nechte ještě chvíli péct dozlatova.
Tipy
- Těstoviny můžete použít podle chuti. Nejlepší jsou penne nebo vřeténka. Já jsem použila těstoviny, které jsme si přivezli z Itálie.
- Špenát můžete použít čerstvý nebo listový mražený. Pokud možno nekupujte špenátový protlak, ale spíše kvalitní listový, který v sobě neobsahuje navíc tolik vody.
- Vodu pod špenát lijte podle potřeby. Některé mražené špenáty v sobě už obsahují dostatek vody.
- Pokud je na vás česnek příliš aromatický nemusíte ho do masa nebo špenátu přidávat. Kari ale špenát příjemně ochutí.
- Místo kuřecích prsou můžete použít stehna, které nejsou tak suchá nebo přidat tofu či jinou alternativu masa.
- Těstoviny můžete zapékat s kozím sýrem, mozzarellou, parmezánem nebo jiným sýrem.
- Pokud chcete ještě odlehčit tuto variantu zapékaných těstovin, můžete místo vejce použít pouze bílek.
- Dávejte pozor, aby se těstoviny příliš nerozvařily!
- Špenát je zdrojem nejen železa (3mg železa/100g) a navíc díky přítomnosti vitamínu C ve špenátu se podstatně lépe vstřebává. Špenát tak pomáhá při léčbě anémie. Obsahuje také karotenoidy, které přispívají zdraví očí. Ve špenátu najdete vysoké množství antioxidantů a kyseliny listové, která pomáhá snižování hladiny cholesterolu v krvi.
- Energetická hodnota: 1 868kJ
- Počet porcí: 1