Zeleninové karbanátky bez mouky

14.08.2017

Zeleniny není nikdy dost a sama se divím, jak dobré jídlo se z ní dá udělat. Vždy samozřejmě záleží na kvalitě surovin, a tak vytáhněte nějakou ze zahrádky nebo kupte na trzích a připravte si tyto zeleninové karbanátky. Lze je připravit jak v léte, tak i v zimě. Vždy zasytí a jsou zároveň lehce stravitelné. Můžete je připravit s přílohou k obědu nebo jen s jogurtovým dresinkem a čerstvým salátem k večeři.

Suroviny

  • 100g mrkve
  • 200g brokolice
  • 100g sterilovaná kukuřice
  • 80g jemně mletých vloček
  • 1 vejce
  • 125g ricotty
  • kurkuma
  • sůl, pepř

Postup

V osolené vodě uvařte zeleninu (mrkev, brokolici). V míse jí smíchejte s kukuřicí, solí, pepřem, kurkumou, vejcem, ricottou a vločkami. Směs důkladně promícháme, a pokud je směs příliš nekonzistentní, můžeme přidat ještě více vloček. 

Karbanátky tvarujte buď ručně, nebo s použitím lžíce. Pečte je v troubě na pečícím papíru 30min na 180°C.

.


Tipy

  • Zeleninu můžete libovoleně obměňovat, např. za celer, petržel, batáty, hrášek, cuketu nebo květák.
  • Místo ricotty můžete použít tvaroh nebo nastrouhané tofu.
  • Do směsi můžete přimíchat i nastrouchaný sýr (např. parmezán, balkánský)
  • Na zahuštění můžete použít místo jemně mletých vloček celozrnnou mouku, pohankovou mouku nebo strouhanku z celozrnného pečiva. Množství přidejte podle potřeby.
  • Karbanátky můžete péct v troubě nebo opéct na suché pánvičce nebo s použitím menšího množství tuku.
  • Pokud chcete křupavější strukturu, můžeme do karbanátků přidat plátky mandlí nebo chia, slunečnicová nebo dýňová semínka. 
  • Pikantnější chuť můžete docílit tím, že přidáte chilli nebo nastrouhaný zázvor.
  • Podávejte s jogurtovým dresinkem, který připravíte smíchání řeckého jogurtu se špetkou soli, bylinkami (pažitka/petržel) a pomerančovou nebo citrónovou šťávou.
  • Podávejte s brambory, bramborovou kaší nebo v celozrnné housce obložený jako hamburger. 
  • Karbanátků si můžete připravite také více a jíst je jen s jogurtovým dresinkem a čertstvým salátem (míchaným, rajčatovým nebo okurkovým).
  • Brokolice je bohatá na vitamíny C, E, B a provitamín A a D. Je nabitá také minerálními látkami - železem, vápníkem, draslíkem a hořčíkem. Pomáhá tak v boji proti chudokrevnosti, podporuje činnost svalů, srdce a nervů a působí preventivně proti stárnutí, rakovině, zavodnění a vysokému krevnímu tlaku. Vláknina v brokolici podporuje trávení, snižuje cholesterol v krvi a působí preventivně proti vážných střevním onemocněním.

  • Energetická hodnota: 1 520kJ
  • Počet porcí: 2